Γιατί υπάρχουν αυτές οι οριζόντιες γραμμές μέσα στα φανάρια των δρόμων -Ποιος είναι ο ρόλος τους

Traffic light

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τις διαγραμμίσεις στα πολύ ιδιαίτερα κρύσταλλα των φανών κυκλοφορίας; Διαβάστε για ποιο λόγο υπάρχουν και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν.

Αν είστε παρατηρητικός και περιμένετε να γίνει πράσινο το φανάρι, ίσως να έχετε διαπιστώσει ότι τα κρύσταλλα που καλύπτουν τους φωτεινούς σηματοδότες δεν έχουν λεία επιφάνεια, αλλά πολλαπλές οριζόντιες, κάθετες και διαγώνιες χαράξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο: χάρη στη χάραξη αυτή, οι οδηγοί των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οι ποδηλάτες και οι πεζοί μπορούν να δουν το φανάρια από όλες τις οπτικές γωνίες.

Πρόκειται, στην ουσία, για ειδικούς φακούς διάθλασης του φωτός που εκπέμπουν οι λάμπες των φαναριών, ώστε να διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι, οι χρήστες του δρόμου μπορούν να δουν το φανάρι από εμπρός ή το πλάι, και από μακρινή απόσταση.

Χωρίς αυτού του είδους τα κρύσταλλα, το φανάρι θα ήταν ορατό μόνο από όσους βρίσκονταν ακριβώς μπροστά τους σε ευθεία γραμμή. Υπάρχει κι ένας άλλος σκοπός, παράλληλα, που εξυπηρετούν τα κρύσταλλα αυτά: διασφαλίζουν ότι το έντονο φως δεν τυφλώνει τους χρήστες του δρόμου, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πάντως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας LED, σταδιακά τα συγκεκριμένα κρύσταλλα με τις χαράξεις θα γίνονται περιττά. Οι προηγμένες πηγές φωτός μπορούν να διαχέουν το φως σε ευρύ φάσμα, χωρίς να απαιτείται η διάθλασή τους από τα χαραγμένα κρύσταλλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τα LED καταργούν και την ανάγκη να υπάρχουν σκιάδια πάνω από τους λαμπτήρες, που αποσκοπούν να παρέχουν σκιά στα φώτα ώστε αυτά να γίνονται ορατά κατά τη διάρκεια ημερών με πολύ έντονη ηλιοφάνεια. Με τα νέα LED φώτα δεν χρειάζονται τέτοιου είδους σκιάδια, καθώς είναι ορατά ακόμα και σε περιστάσεις άμεσου ηλιακού φωτός.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ