Πολλοί Κινέζοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα PHEV ως οδό εξαγωγής προς την ΕΕ για να παρακάμψουν τους υφιστάμενους δασμούς.
Η Κομισιόν σχεδιάζει να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα Plug-in hybrid αυτοκίνητα από την Κίνα για να αντισταθμίσει τις στρεβλωτικές επιδοτήσεις. Η δημοσίευση της είδησης από την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές της BMW και της Mercedes-Benz!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέα εμπορικά μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής της αγοράς έναντι των εισαγωγών από την Κίνα τις επόμενες εβδομάδες. Αξιωματούχοι της ΕΕ και πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η Κομισιόν σχεδιάζει αντισταθμιστικούς δασμούς σε κινεζικά Plug-in Hybrid οχήματα και ήδη προετοιμάσει σχετική έρευνα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων.
BUY NOW
Η εισαγωγή αυτών των δασμών θα είναι δυνατή μόλις συμφωνήσει η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Από τα μέσα του 2024, η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς σε επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα plug-in υβριδικά ως οδό εξαγωγής προς την ΕΕ για να παρακάμψουν τους υφιστάμενους δασμούς. Στέλεχος από την αγορά αυτοκινήτου δήλωσε στην Handelsblatt: «Οι Κινέζοι ήταν πολύ ευέλικτοι. Είδαν γρήγορα το παραθυράκι και το εκμεταλλεύτηκαν. Αυτή είναι μια ευπάθεια που η ΕΕ πρέπει να κλείσει».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιθανοί δασμοί στα plug-in υβριδικά οχήματα θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν ανά κατασκευαστή, παρόμοια με τα προηγούμενα μέτρα για τα ηλεκτρικά οχήματα. Λόγω της χαμηλότερης συνιστώσας της μπαταρίας στο συνολικό κόστος, οι δασμοί είναι πιθανό να είναι χαμηλότεροι από τους τρέχοντες συντελεστές για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Οι τρέχοντες αντισταθμιστικοί δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα κυμαίνονται από 7,8% έως πάνω από 35%, επιπλέον ενός μακροχρόνιου βασικού δασμού 10%.
Μια μετατόπιση είναι επίσης αισθητή στη γερμανική πολιτική, σύμφωνα με την Handelsblatt. Ενώ η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε προηγουμένως πρόσθετα μέτρα εμπορικής πολιτικής κατά της Κίνας λόγω πιθανών αντιποίνων, υπάρχουν τώρα σημάδια αλλαγής στάσης. Ο καγκελάριος Friedrich Merz δεν αντιτίθεται πλέον στην προετοιμασία αυστηρότερων εμπορικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Στο Βερολίνο, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το οικονομικό μοντέλο της Κίνας θέτει σε κίνδυνο τη βιομηχανική βάση της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας», δήλωσε στην Handelsblatt ο οικονομολόγος Nils Redeker του Κέντρου Jacques Delors. Υποστηρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αναθέσει άμεσα στην Κομισιόν να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.