Γιατί μποτιλιάρει καθημερινά πλέον ο Κηφισός;

χάος στη λεωφόρο Κηφισού

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι η Τροχαία δεν μπορεί να φαρδύνει ούτε να φτιάξει νέους δρόμους - Τι θα γίνει με τις 780 κάμερες και τα προσωπικά δεδομένα;

Τους βασικούς λόγους που καταγράφεται υπερβολική κίνηση καθημερινά στον Κηφισό ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.

Ο κ. Οικονόμου αρχικά ξεκαθάρισε ότι η Τροχαία δεν κατασκευάζει αλλά ούτε και μπορεί να φαρδύνει δρόμους και ειδικά για το χάος που καταγράφεται καθημερινά στον Κηφισό επισήμανε ότι ο όγκος των αυτοκινήτων που μπορεί να δεχθεί ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος είναι πολλαπλάσιος αυτού που αντέχει να «σηκώσει» όταν είχε κατασκευαστεί ενώ παράλληλα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις εξόδους της Αττικής Οδού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι οι μικροσυγκρούσεις αλλά και οι ακινητοποιήσεις των αυτοκινήτων λόγω βλαβών επιβαρύνουν περαιτέρω το κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: «Τους τελευταίους δύο μήνες βλέπουμε την Τροχαία πιο έντονα και θα την βλέπουμε πιο έντονα στο δρόμο. Ήδη έχουν ενισχυθεί με πάνω από 60 άτομα οι υπηρεσίες της Τροχαίας στην Αττική και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις που έχουν στόχο να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Λέω κάτι με μεγάλη ειλικρίνεια: η Τροχαία ούτε μπορεί να διαπλατύνει δρόμους, ούτε να φτιάξει νέους δρόμους. Μπορεί, όμως, να διευθετήσει και να διευκολύνει την κίνηση. Για αυτό πρέπει να έχει πιο οργανωμένη και συστηματική παρουσία, όπως έχει ήδη.

Μια από τις μεγάλες «πληγές» που αυξάνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο στην Αθήνα είναι το διπλοπαρκάρισμα. Έχουμε δρόμους με τρεις και τέσσερις λωρίδες. Δύο λωρίδες παρκαρίσματος από τη μία πλευρά, δύο από την άλλη και μένει στο τέλος μισή λωρίδα. Έχουμε ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου μια οργανωμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε δραστικά το διπλοπαρκάρισμα. Έχουμε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Κλήσεις, αφαίρεση πινακίδων, ποινές, ώστε να εμπεδώσουμε άμεσα την αντίληψη ότι αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό. Επιμένουμε όχι γιατί έχουμε μέτωπο με κάποιον, αλλά γιατί αυτό είναι κάτι που ταλαιπωρεί το σύνολο της πόλης και των οδηγών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κηφισός είναι ένας εξαιρετικά επιβαρυμένος δρόμος με τις δυσκολίες που διαχρονικά οι συγκοινωνιολόγοι αναγνωρίζουν ότι έχει. Δεν μπορεί να φαρδύνει, σηκώνει έναν όγκο αυτοκινήτων που είναι πολλαπλάσιος αυτού που νόμιζε κάποιος ότι θα σηκώνει όταν είχε δημιουργηθεί και όταν έγιναν οι έξοδοι από την Αττική Οδό κ.λπ.

Μία από τις βασικές αιτίες που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον Κηφισό είναι οι συγκρούσεις των αυτοκινήτων και οι ακινητοποιήσεις λόγω βλαβών. Βάλαμε σε δύο σημεία του Κηφισού γερανοφόρα οχήματα της Τροχαίας και μοτοσικλετιστές να ανεβοκατεβαίνουν και στα δύο ρεύματα για να περιορίσουμε κάπως το χρόνο απόκρισης όταν γίνεται ένα τέτοιο ατύχημα. Το κάναμε και σε ένα βαθμό αποδίδει.

Εάν δούμε τα στατιστικά στοιχεία των βλαβών και των ατυχημάτων και το χρόνο μέσα στον οποίο -από τότε που εφαρμόζουμε αυτό το μέτρο- υπάρχει απόκριση και απομάκρυνση, θα δούμε ότι αποδίδει. Βεβαίως είναι τέτοια η φύση του δρόμου εκεί που αν γίνει κάτι στη μεσαία λωρίδα, είναι δύσκολο να μετακινήσεις το όχημα.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Μενουδάκο όσον αφορά στην τοποθέτηση περίπου 780 καμερών στην Αττική ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια και να μειωθεί η εγκληματικότητα με τον πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι: «Είχα μια συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Μενουδάκο, η οποία ήταν διπλής στόχευσης. Πρώτον ήταν ουσιαστική γιατί συζητήσαμε πολύ χρήσιμα πράγματα με την εμπειρία που έχει η Αρχή σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δικαιώματα και στην κατεύθυνση του να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι όσον αφορά σε αυτή την πρωτοβουλία που παίρνουμε με τις κάμερες με τον πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν και μια κίνηση συμβολική. Ξεκινάμε τις θεσμικές μας επαφές για την υλοποίηση του σχεδίου με τις κάμερες, θέλοντας να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε ένα σύστημα αστυνόμευσης που θα αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα και θα συνδράμει την Τροχαία.

Θα μπουν στα σημεία που η Ελληνική Αστυνομία με βάση τα δεδομένα που έχει και την κρίση και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών πιστεύει ότι χρειάζονται για να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα της εμφανούς αστυνόμευσης.

Μιλάμε για μια μεγάλη προμήθεια που θα χρειάζεται διαγωνισμούς. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και θα κάνουμε και συγκεκριμένες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό. Είναι θέμα προδιαγραφών, σύνδεσης με δεδομένα. Έχει ξεκινήσει γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό είναι να προχωρήσουμε γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ