Η νέα γέφυρα «διαμάντι» που θα κοσμεί τα Βαλκάνια -Ποιες χώρες θα ενώσει

gefira alvania ellada

Δύο χώρες των Βαλκανίων έδωσαν τα χέρια για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που θα τις φέρει πιο κοντά διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ένα σπουδαίο οδικό έργο θα δεσπόζει σε λίγα χρόνια πάνω από τον ποταμό Μπούνα της Αλβανίας, ενώνοντας ουσιαστικά τη χώρα με το Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για μια γέφυρα μήκους περίπου 300 μέτρων, που θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από την πόλη Ούλτσιν του Μαυροβουνίου στην αλβανική Βελιποζε. Ειδικότερα, οι οδηγοί θα χρειάζεται να διανύσουν μόλις ένα χιλιόμετρο, έναντι των 73 χλμ. που απαιτούνται σήμερα, με τον χρόνο να μειώνεται από τη 1 ώρα και τα 30 λεπτά στα μόλις 2 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
νέα γέφυρα στα βαλκάνια

Επιπροσθέτως, η γέφυρα θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλάτος περίπου 4 μέτρα και θα περιλαμβάνει επίσης πεζοδρόμια όπως και λωρίδες για ποδήλατα. 

Μέρα ορόσημο για τη δρομολόγηση του πρότζεκτ αποτέλεσε η Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, όταν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, Έντι Ράμα και Ντριτάν Αμπάζοβιτς αντίστοιχα, υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή της γέφυρας, στο πλαίσιο κοινής συνόδου στην Ποντγκόριτσα.

Αμφότερες οι πλευρές δεσμέυτηκαν να καλύψουν από κοινού, σε ποσοστό 50-50%, τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία της γέφυρας, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 13,5 εκατ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει στις 13 Μαρτίου η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αρχίσει άμεσα η κατασκευή.

νέα γέφυρα στα βαλκάνια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα κοινό συνοριακό σημείο ελέγχου κοντά στη γέφυρα, στο έδαφος της Αλβανίας, για να βελτιώσουν την κυκλοφορία των πολιτών, να διευκολύνουν τη διασυνοριακή κυκλοφορία και να τονώσουν τον τουρισμό.

Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του συνοριακού σταθμού ελέγχου θα καλυφθεί από την Αλβανία, και η ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων πληροφοριακών συστημάτων (βάσεις δεδομένων κ.ο.κ.) από το Μαυροβούνιο.

Στην ανάγκη κατασκευής της γέφυρας είχε αναφερθεί και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ούλτσιν του Μαυροβουνίου, αναφέροντας ότι το έργο δεν θα συνδέσει μόνο τη χώρα του με την Αλβανία, αλλά και με άλλες βαλκανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ