Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενέκρινε τη χαλάρωση των στόχων για τις εκπομπές CO2 των ΙΧ

Oι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Με 458 ψήφους υπέρ, 101 κατά και 14 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, μέσω της παροχής ενός περιθωρίου τριών ετών για την επίτευξη των στόχων εκπομπών CO2, που αρχικά είχαν οριστεί για το 2025.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εγκριθείσα αλλαγή παρέχει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων τη δυνατότητα να αξιολογείται η συμμόρφωση τους με τους στόχους εκπομπών για τα έτη 2025, 2026 και 2027 με βάση τον μέσο όρο των επιδόσεών τους για την τριετία και όχι σε ετήσια βάση.
BUY NOW
«Η προσέγγιση αυτή θα τους (σ.σ. κατασκευαστές) επιτρέψει να αντισταθμίσουν τυχόν πλεονάζουσες ετήσιες εκπομπές στην αρχή της περιόδου με υπέρβαση των σχετικών στόχων προς το τέλος της», επισημαίνεται στο κείμενο του Κοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές είχαν Τρίτη 6/5 να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία κατεπείγοντος προς επιτάχυνση της επεξεργασίας και της έγκρισής του σχετικού κειμένο. Για να τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη αλλαγή, απαιτείται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο.
Από το 2025 και μέχρι το 2029, οι μέσες εκπομπές CO2 του στόλου των ΙΧ πρέπει να ανέρχονται σε 81 γρ./χλμ., έναντι της τιμής των 95 γρ./χλμ. που ίσχυε την τετραετία 2021-2024.

ACEA: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση
Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η εισαγωγή ενός μηχανισμού τριετούς μέσου όρου αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας τις πολυπλοκότητες και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες της αγοράς αυτοκινήτου, με αργούς ρυθμούς απορρόφησης από την αγορά και απουσία ενδοευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας για τις μπαταρίες», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ACEA, Sigrid de Vries
«Παρόλο που αυτός (μηχανισμός τριετούς μέσου όρου) προσφέρει μια αναγκαία ευελιξία στους κατασκευαστές βραχυπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απανθρακοποίησης. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερους σταθμούς φόρτισης, κίνητρα αγοράς και φορολογικές ελαφρύνσεις, δικαιότερες τιμές ενέργειας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και διασφαλίζοντας τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε κρίσιμες τεχνολογίες. Ανυπομονούμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ