Επένδυση «μαμούθ» στην Τουρκία -Με ποιες μάρκες αυτοκινήτων φλερτάρουν οι γείτονες

renault plant ergostasio

Με δεδομένο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία συγκαταλέγεται στους βασικούς αιμοδότες της τουρκικής οικονομίας, οι γείτονες προσπαθούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκης Μητσοτάκης, στον απόηχο του «προσκλητηρίου» που απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος στον ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, για κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία.

Ως γνωστόν, η κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής από την Tesla σε τουρκικό έδαφος αποτελεί διακαή πόθο του Ερντογάν, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει από τον επικεφαλής της εταιρείας να επισκεφτεί τη χώρα του και να εξετάσει ιδίοις όμμασι τις προοπτικές επέκτασης των δραστηριοτήτων του προς… ανατολάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Elon Musk Erdogan

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Tesla δήλωσε ότι αρκετοί προμηθευτές συνεργάζονται ήδη με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και πως η Τουρκία συνιστά μία από τις επικρατέστερες χώρες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της Tesla.

Αυτή τη στιγμή η μάρκα διαθέτει έξι εργοστάσια, ενώ κατασκευάζει ένα έβδομο στο Μεξικό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της.

Αναντίρρητα, το προσκλητήριο του Τούρκου Προέδρου προς τον Μασκ, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, δεδομένου ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί τον «πνεύμονα» της οικονομίας της γειτονικής χώρας, η οποία μπήκε για τα… καλά στον αυτοκινητικό χάρτη μετά το λανσάρισμα της μάρκας Togg.

Μαζί με το εργοστάσιο του 100% τουρκικού brand, στο Γκεμλίκ της Προύσας, επί τουρκικού εδάφους υπάρχουν 18 εργοστάσια οχημάτων (αυτοκινήτων, επαγγελματικών βαν, φορτηγών και λεωφορείων).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Togg Erdogan

Οι γείτονες, μάλιστα, δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην… πατήσουν φρένο και ήδη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να προσελκύσουν νέες επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων στη χώρα.

Οι μεγάλες βλέψεις της Τουρκίας αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μεχμέτ Φατίχ Κασίρ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σχεδόν όλες τις μεγάλες μάρκες αυτοκινήτων σε διεθνές επίπεδο. Γνωστοποίησε δε ότι βρίσκεται και σε συζητήσεις με κινεζικά brands και περιμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον ένα από αυτά θα ανακοινώσει το επενδυτικό πλάνο του στην Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φατίχ Κασίρ δεν είχε αναφερθεί στις μάρκες με τις οποίες έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας, αλλά όπως γνωρίζουμε χάρτη της Ευρώπης για την ανέγερση γραμμής συναρμολόγησης οχημάτων «χτενίζει» η BYD, αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα οι χώρες που προσώρας προβάλλουν ως «φαβορί» είναι η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Τέλος, δεν είναι απίθανο να επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν την εμπορική τους παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά με την ανέγερση μονάδας συναρμολόγησης και κάποιες άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Xpeng, η Geely, η Dongfeng και η Nio.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ