https://www.dsautomobiles.gr/models/ds3/collections/ds3-jules-verne.html?utm_source=carandmotor.gr&utm_medium=DIS-RES&utm_campaign=DS3_JulesVerne_Billboard_GR_DS_VN_Mobility_Reveal_DIS-RES_A_VI_CLICKS_NA_NA&partner_uid=HashedMail

Ποιο είναι το επάγγελμα που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα -Χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Electric car

Όσο περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους, τόσο αυξάνεται η ζήτηση για επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να τα συντηρούν και να τα επισκευάζουν.

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση για πολλούς να είναι αχαρτογράφητα νερά, αλλά η μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει, με τα επίσημα νούμερα να δείχνουν την τάση. Τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις ηλεκτρικών ΙΧ στην Ελλάδα σημειώνουν συνεχή άνοδο, με καθοριστική συμβολή του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Από τις 2.176 ταξινομήσεις το 2021 (μερίδιο 2,16%), περάσαμε στις 2.827 το 2022, στις 6.379 το 2023 και φτάσαμε τις 8.707 το 2024, που αντιστοιχούν σε μερίδιο 6,35%. Το 2025, παρά την προσωρινή παύση του επιδοτικού προγράμματος, η ανοδική τάση συνεχίζεται, με το πρώτο εξάμηνο να καταγράφει μερίδιο 5,46% έναντι 4,28% πέρυσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα είναι εξίσου εντυπωσιακή και στο κομμάτι της υποδομής φόρτισης. Από μόλις 58 δημόσιους φορτιστές το 2019, σήμερα λειτουργούν περίπου 10.000 σημεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο στόχος για το 2030 είναι 25.000.

Αυτή η μετάβαση φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο επάγγελμα, τον τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης. Η δουλειά του θα είναι να αναλαμβάνει τη συντήρηση και επισκευή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και υβριδικών (plug-in και αυτοφορτιζόμενων) ή E-REV. Η Υπουργική Απόφαση 151639/2023 άνοιξε τον δρόμο, θέτοντας τις προϋποθέσεις για τη βεβαίωση έναρξης άσκησης του επαγγέλματος.

Οι τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης είναι οι τεχνίτες που αναλαμβάνουν την επισκευή και τη συντήρηση των οχημάτων υψηλής τάσης. Ανάλογα με την εκπαίδευση και τη θέση εργασίας τους μέσα στο συνεργείο οχημάτων υψηλής τάσης, διακρίνονται οι ακόλουθες κατηγορίες.Τεχνιτών:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Κατηγορία 1, δηλαδή τεχνίτες που εκτελούν εργασίες οι οποίες αφορούν τη βασική συντήρηση του οχήματος και δεν έχουν σχέση με το σύστημα υψηλής τάσης (το οποίο αποτελεί την πηγή τροφοδοσίας ενέργειας του ηλεκτροκίνητου οχήματος).

-Κατηγορία 2, δηλαδή τεχνίτες που -μεταξύ άλλων- γνωρίζουν να αφαιρούν και να επανατοποθετούν τη μπαταρία σε ένα όχημα υψηλής τάσης και να απενεργοποιούν, όπως και να θέτουν εκ νέου σε λειτουργία το σύστημα. Επίσης, ο τεχνίτης Κατηγορίας 2 είναι αυτός που καθοδηγεί τον τεχνίτη Κατηγορίας 1.

για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1 ο υποψήφιος πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
β) να είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή βεβαίωσης έναρξης άσκησης επαγγέλματος μίας εκ των κάτωθι περιπτώσεων του ν. 1575/1985 (Α’ 207):
βα) Μηχανοτεχνίτη της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 2.
ββ) Ηλεκτροτεχνίτη της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2,
βγ) Διπλωματούχου μηχανικού της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 4, όσοι έχουν πτυχίο μηχανολόγου ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή ναυπηγού μηχανικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής.
βδ) Τεχνολόγου μηχανικού της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 4, όσοι έχουν πτυχίο των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή των ανώτερων σχολών (σχολών υπομηχανικών, Κ.Α.Τ.Ε.Ε./Α.Σ.Ε.Τ.Ε.Μ./ Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) ειδικότητας μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και μηχανικών αυτοκινήτων ή πτυχίο ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
γ) Να έχει λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση του άρθρου 6 της παρούσας για τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2, ο υποψήφιος πρέπει:
α) Να πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου,
β) να έχει λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση του άρθρου 6 της παρούσας για τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2.

Φορείς επιμόρφωσης είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ήτοι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), και τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) κατά την παρ. (θ) του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222).

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ