208

Αυτοκίνητα χωρίς κινητήρες -Ποια τεχνολογία έρχεται να τα αλλάξει όλα

magnitiki kinisi

Μια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία κατάφερε να «φέρει» την τεχνολογία της μαγνητικής αιώρησης από τα τρένα στα αυτοκίνητα, υποστηρίζοντας ότι τα μελλοντικά οχήματα δεν θα χρειάζονται ούτε κινητήρα ούτε μπαταρία.

Πολλές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί με στόχο μια πράσινη μετάβαση στον τομέα της αυτοκίνησης, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές ρύπων και εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα.

Τώρα, μια νέα προσέγγιση υπόσχεται να φέρει την επανάσταση και ας είναι ήδη γνωστή από τον σιδηρόδρομο. Η μαγνητική αιώρηση που χρησιμοποιείται στα τρένα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις μεταφορές, αφού τουλάχιστον στη θεωρία επιτρέπει ταχύτητες έως και 1.000 χλμ./ώρα, χάρη στην ουσιαστική εξάλειψη της τριβής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
magnitiko treno

Σήμερα, ερευνητές από την Ιαπωνία επιχειρούν να μεταφέρουν αυτή την τεχνολογία και στα αυτοκίνητα, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των θερμικών κινητήρων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα από τη Μονάδα Κβαντικών Μηχανών του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) ανέπτυξε ένα εναλλακτικό σύστημα μετακίνησης, που δεν βασίζεται σε μπαταρίες, κινητήρες ή υδρογόνο.

Οι επιστήμονες του OIST έχουν κατασκευάσει μια δοκιμαστική πίστα, στην οποία ένα όχημα κινείται μέσω μαγνητικής αιώρησης, σχεδόν χωρίς να καταναλώνει εξωτερική ενέργεια. Το σύστημα απαιτεί μικρή ενέργεια μόνο για την εκκίνηση, ενώ στη συνέχεια λειτουργεί αυτόνομα χάρη στο παραγόμενο μαγνητικό πεδίο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία καθιστά περιττή την ύπαρξη κινητήρα ή μπαταρίας για την παραγωγή ώσης, καθώς το όχημα αιωρείται λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος, εξαλείφοντας κάθε μορφή τριβής που συνήθως περιορίζει την απόδοσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
magnitis

Τα οχήματα μπορούν να κινούνται χωρίς μηχανική ή ηλεκτρική επαφή με την επιφάνεια, αν και χρειάζονται μια αρχική ώθηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαμαγνητικά υλικά κατά μήκος της διαδρομής ώστε να δημιουργήσουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο, προσφέροντας την απαραίτητη αρχική ενέργεια.

Το μοναδικό μειονέκτημα της τεχνολογίας είναι η εξάρτησή της από το ηλεκτρικό δίκτυο αφού μια απότομη διακοπή ρεύματος σταματά τη λειτουργία του συστήματος και προκαλεί την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου. Οι επιστήμονες του OIST, ωστόσο, έχουν ήδη προτείνει λύση.

Το «κλειδί»όλης της εφαρμογής βρίσκεται στο γραφίτη σε σκόνη, ο οποίος αναμειγνύεται με κερί ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα. Πάνω της τοποθετούνται ισχυροί μαγνήτες σε μορφή πλέγματος, αρκετά δυνατοί ώστε να παράγουν μαγνητική αιώρηση. Αντίστοιχες εφαρμογές έχουν ήδη γίνει και από την πλευρά της Κίνας όπου σε ελεγχόμενο περιβάλλον, το αυτοκίνητο έπιασε 230 χλμ./ώρα, όταν υψωμένο 35 χιλιοστά από το δρόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, οι προκλήσεις για την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης παραμένουν πολλές, με κυριότερη τη δυσκολία παγκόσμιας εφαρμογής. Αν τελικά κατασκευαστεί ένα οδικό δίκτυο βασισμένο σε μαγνητική αιώρηση, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα που δεν παρατηρήθηκαν στο πείραμα μικρής κλίμακας, ενώ μια τέτοια υποδομή απαιτεί τεράστιους πόρους, και δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι χώρες θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτήν.

Ακόμα και η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί πρόκληση για πολλές περιοχές, λόγω των αναγκαίων υποδομών φόρτισης. Έτσι, η μαγνητική αιώρηση μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες μέχρι να εφαρμοστεί ευρέως, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αποδείξει την αποδοτικότητά της.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ