Αυτές είναι οι μοναδικές γέφυρες στην Ελλάδα που βυθίζονται - Σε ποιο μέρος βρίσκονται (video)

βυθιζόμενες γέφυρες ισθού

Σε ελάχιστη απόσταση από την Αθήνα βρίσκονται δύο οδικές γέφυρες πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες.

Ο ισθμός της Κορίνθου αποτελεί πέρα από κάθε αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, καθώς αποτελεί τη βαθύτερη διώρυγα που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στον κόσμο.

Με ύψος που φτάνει ως και τα 79 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, τα τοιχώματα της διώρυγας της Κορίνθου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα, το οποίο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το δικό τους ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν και οι οδικές γέφυρες που έχουν δημιουργηθεί ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη σύνδεση της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί, λοιπόν, στη νέα Εθνική Οδό η γέφυρα που συνδέει τις δύο πλευρές να μην παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για εκείνες που βρίσκονται στην είσοδο και την έξοδο του Ισθμού.

Γέφυρα Ισθμός

Κι αυτό γιατί πρόκειται για τις μοναδικές οδικές γέφυρες της χώρες οι οποίες βυθίζονται, επιτρέποντας στα πλοία τα οποία προσεγγίζουν το σημείο να περνούν από πάνω τους.

Η πρώτη γέφυρα βρίσκεται στα Ίσθμια και η δεύτερη στην περιοχή του Λουτρακίου, γνωστή και ως Ποσειδωνία. Και οι δύο γέφυρες φτάνουν σε βάθος 11 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, επιτρέποντας ακόμα και σε φορτηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια να εισέρχονται και να εξέρχονται από τη Διώρυγα της Κορίνθου.

Η διαδικασία της βύθισης ή ανύψωσης διαρκεί περίπου 4 λεπτά, γεγονός που σε ώρες αιχμής μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή ουρά οχημάτων. Το μέγιστο επιτρεπτό βάρος είναι 300 κιλά/τ.μ., ενώ περιοριστικό, για τα βαρέα οχήματα είναι στο μικρό πλάτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά μοναδικές τις συγκεκριμένες γέφυρες είναι το γεγονός ότι διαθέτουν ξύλινα στοιχεία, τα οποία και κρατούν χαμηλά το συνολικό βάρος της κατασκευής και την καθιστούν περισσότερη ανθεκτική στη διάβρωση.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ