Ασφαλιστές «φαντάσματα»: Αυτή είναι η νέα μεγάλη απάτη στο διαδίκτυο με θύματα χιλιάδες οδηγούς

έκθεση αυτοκινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Γραφείο Ασφαλιστικής Απάτης “IFB”, μετά τον υπερδιπλασιασμό των περιστατικών πώλησης ανύπαρκτων ασφαλιστήριων συμβολαίων αυτοκινήτων σε ανυποψίαστους οδηγούς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα δίχτυα μιας νέας διαδικτυακής απάτης έχουν πέσει χιλιάδες ανυποψίαστοι οδηγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά πιστεύοντας σε ανεδαφικές υποσχέσεις περί φθηνής ασφάλισης αυτοκινήτου.

Ενορχηστρωτές των απατών είναι οι λεγόμενοι «ασφαλιστές» φαντάσματα (ghost brokers), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτύου παραπλανώντας ανυποψίαστους πολίτες, με το δέλεαρ ότι θα τους βρουν φθηνό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου.

ασφαλιστική απάτη διαδίκτυο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς δρουν οι απατεώνες

Ειδικότερα, πρόκειται για απατεώνες που συστήνονται ως μεσάζοντες ασφαλιστικών εταιρειών και ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλά ασφάλιστρα σε όσους δυσκολεύονται να βρουν μία προσιτή κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών που απέκτησαν πρόσφατα δίπλωμα ή είναι νεαρής ηλικίας (σ.σ. αμφότερες οι κατηγορίες υπόκεινται σε υψηλότερη τιμολόγηση).

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης των απατεώνων, αυτοί είθισται να αγοράζουν «πραγματικά» συμβόλαια από νόμιμες ασφαλιστικές εταιρείες, χρησιμοποιώντας ψευδείς πληροφορίες. Αφού «παραποιήσουν» κάποια βασικά στοιχεία (βλ. διεύθυνση) του συμβολαίου, το πωλούν στα θύματά τους, τα οποία καταθέτουν τα χρήματα online. Το εν λόγω συμβόλαιο, φυσικά, δεν έχει καμιά ισχύ.

Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, παρέχουν πλαστά συμβόλαια, τα οποία έχουν πλαστογραφηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν ότι έχουν εκδοθεί από νόμιμη ασφαλιστική εταιρεία.

ασφαλιστική απάτη διαδίκτυο

Οι σπείρες «χτυπούν» κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ειδικότερα σε πλατφόρμες όπως το Tik Tok, το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ενώ τείνουν να διαφημίζονται σε γκρουπ όπου υφίσταται έντονη παρουσία φοιτητών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Ασφαλιστικης Απάτης “IFB” (Insurance Fraud Bureau), στο Η.Β., μόνο το περασμένο έτος, σημειώθηκαν περί τις 55.000 απάτες με ασφαλιστές φαντάσματα, όταν το 2020 ο αριθμός ήταν 21.000.

Τα θύματα αυτών των απατών χάνουν κατά μέσο όρο σχεδόν 2.000 λίρες (1.907 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες), την ίδια ώρα που μένουν ανασφάλιστα αντιμετωπίζοντας τις ποινικές διώξεις που επισύρουν οι νόμοι για την υποχρεωτική ασφάλιση.

Η ακρίβεια τροφοδοτεί το φαινόμενο

Σύμφωνα με το IFB, οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, η ακρίβεια στα τρόφιμα και η κλιμάκωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια λειτουργούν ως επιταχυντές της περαιτέρω έξαρσης του φαινομένου, δεδομένου ότι οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα έξοδά τους.

Ανησυχία, επίσης, προκαλούν τα στοιχεία του Γραφείου Ασφαλιστικης Απάτης τα οποία δείχνουν ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη του εν λόγω φαινομένου.

Ειδικότερα, σε έρευνα που ανέθεσε το IFB στην εταιρεία YouGov διαπιστώθηκε ότι μόνο ένας στους έξι ανθρώπους (17%) γνωρίζει επί του παρόντος για τις συγκεκριμένες απάτες, παρά την έντονη παρουσία των τελευταίων στις δημοφιλείς πλατφόρμες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ