Από αυτά τα μπλόκα δεν ξεφεύγεις ποτέ -Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία στην Εθνική Οδό

Μπλόκο τροχαίας

Στις χώρες στις οποίες ο έλεγχος της ταχύτητας πραγματοποιείται με τεχνητά μέσα και δη φορητές συσκευές, οι αρχές επιλέγουν εκείνα τα σημεία στα οποία η παρουσία τους είναι σχεδόν ανέφικτο να γίνει αντιληπτή.

Με δεδομένο ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, η προσπάθεια των αστυνομικών αρχών να περιορίσουν το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Σε αρκετές χώρες μάλιστα, μεταξύ των οποίων και στη δική μας, η διαδικασία βεβαίωσης της παράβασης του ορίου ταχύτητας απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και ειδικότερα φωτογραφικών ραντάρ, που είτε είναι σταθερά είτε φορητά.

Μπλόκο τροχαίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη δεύτερη περίπτωση, εκείνη δηλαδή των φορητών ραντάρ, οι αρχές στήνουν τα περίφημα μπλόκα, επιλέγοντας εκείνα τα σημεία που οι οδηγοί παραβιάζουν συχνότερα τα όρια ταχύτητας αλλά και η παρουσία των αστυνομικών δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Ανάμεσα στα «όπλα» που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι αστυνομικές αρχές είναι οι ανισόπεδοι κόμβοι. Τοποθετώντας πάνω σε μια γέφυρα μια φορητή συσκευή ελέγχου ταχύτητας, όχι μόνον η όλη διαδικασία δεν γίνεται αντιληπτή αλλά και εξασφαλίζεται και η ασφάλεια του συνεργείου που πραγματοποιεί τον έλεγχο.

Μπλόκο τροχαίας

Η παράβαση βεβαιώνεται ενώ στην περίπτωση που το ραντάρ δεν είναι φωτογραφικό, ο παραβάτης ακινητοποιείται σε σημείο του οδικού δικτύου που κρίνεται ασφαλές, όπως για παράδειγμα ένας σταθμός διοδίων.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται κατά κύριο λόγο στους αυτοκινητοδρόμους και στη χώρα μας, όπου οι υψηλές ταχύτητες κίνησης απαιτούν μια διακριτικότερη παρουσία των αρχών ώστε να μην προκληθεί η διατάραξη της κυκλοφορίας ή ακόμα και κάποιο ατύχημα από την προσπάθεια ακινητοποίησης οχημάτων και παραβατών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπλόκο τροχαίας

Σε κάθε περίπτωση, η αφ’ υψηλού επίβλεψη των αστυνομικών αρχών της κυκλοφορίας θεωρείται η πιο αποτελεσματική και η ασφαλέστερη μέθοδος, ωστόσο, προϋποθέτει την ύπαρξη ανισόπεδων κόμβων και φυσικά του κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού, ώστε ο οποιοσδήποτε έλεγχος και η βεβαίωση των παραβάσεων να πραγματοποιηθούν τελείως… αναίμακτα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ