Έρχεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που θα φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει -Πότε ξεκινά

Φόρτιση δρόμος

Η σκανδιναβική χώρα σκοπεύει να «ηλεκτροδοτήσει» πάνω από 2.800 χλμ. αυτοκινητόδρομου για την ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, δημιουργώντας τον πρώτο δρόμο του είδους στον κόσμο.

Η Σουηδία θα εγκαινιάσει το 2025 τον πρώτο αυτοκινητόδρομο που θα προσφέρει επαγωγική φόρτιση σε αντίστοιχης τεχνολογίας ηλεκτρικά οχήματα. Το ηλεκτρικό οδικό σύστημα (ERS) θα επιτρέψει στα ηλεκτρικά οχήματα να φορτίζουν εν κινήσει, διανύοντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να επισκεφτούν κάποιο σταθερό σταθμό φόρτισης.

Ο αυτοκινητόδρομος που επιλέχθηκε είναι ο E20, που διασχίζει τη Σουηδία και ενώνει τις μεγάλες πόλεις τις χώρας. Θα αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου κατασκευαστικού πλάνου που προβλέπει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα δρόμων με δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fortisi ston aftokinitodromo 2

Η χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου υπήρξε πρωτοπόρος στις δοκιμές δρόμων αυτής της τεχνολογίας και έχει ήδη δοκιμάσει τρεις κορυφαίες λύσεις. Το 2016, είχε ανοίξει ένα τμήμα δρόμου δύο χιλιομέτρων στην κεντρική Σουηδία, που χρησιμοποιούσε εναέριες ηλεκτρικές γραμμές που θα έδιναν τη δυνατότητα στα βαρέα οχήματα να φορτίσουν τις μπαταρίες τους.

Αργότερα, σε ένα άλλο σημείο μήκους 1,6 χλμ. τοποθετήθηκαν πηνία φόρτισης κάτω από την άσφαλτο, ενώ το 2018 παρουσιάστηκε η πρώτη «ράγα» φόρτισης στον κόσμο μήκους 1,2 χλμ. που επέτρεπε στα ηλεκτρικά φορτηγά να κατεβάσουν έναν ειδικό βραχίονα για να φορτίσουν.

Φόρτιση δρόμος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η χρήση εναέριων μέσων για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων προορίζεται αποκλειστικά για φορτηγά, θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένα πλεονεκτήματα για τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εφαρμόζοντας ένα νέο σύστημα επαγωγικής φόρτισης από τον δρόμο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί όπως η ασύρματη φόρτιση των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων. Μία ειδική πλάκα είναι ενσωματωμένη στο οδόστρωμα και τα ηλεκτρικά μοντέλα που διαθέτουν αντίστοιχη τεχνολογία θα φορτίζουν όταν κινούνται πάνω σε αυτό. Παρόμοια συστήματα έχουν δοκιμαστεί στην Γερμανία και το Μίσιγκαν των Η.Π.Α.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να καταλάβετε πόσο βολική θα ήταν η εν κινήσει φόρτιση. Με αυτό τον τρόπο, η χρηστικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναβαθμίζεται, ενώ θα μπορούσε να ρίξει και τις τιμές καθώς θα χρειάζονται μικρότερης χωρητικότητας μπαταρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, μόνο το 25% του σουηδικού οδικού δικτύου θα πρέπει να «ηλεκτροδοτηθεί» για να παρουσιάσει το νέο σύστημα θετικά αποτελέσματα. Το Euro News αναφέρει ότι η Σουηδία έχει συνεργαστεί με την Γερμανία και την Γαλλία για την ανταλλαγή εμπειριών και δεδομένων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α. και η Ινδία εντείνουν ακόμα πιο πολύ τις προσπάθειες τους για την κατασκευή τέτοιων δρόμων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ