Αλλάζουν όλα στους δρόμους -Πότε θα χάνεις το δίπλωμά σου για 5 χρόνια;

prostima troxaias pou pigainoun

Χωρίς δίπλωμα οδήγησης για αρκετά χρόνια θα μένουν οι οδηγοί που διαπράττουν σοβαρές τροχαίες παραβάσεις όπως ορίζεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αλλαγές στις ποινές που ορίζει ο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου των 65 άρθρων που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι οδηγοί που θα προβαίνουν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, για τρίτη φορά μέσα σε 5 έτη, δεν θα χάνουν δια βίου το δίπλωμά τους όπως ίσχυε πριν, αλλά αυτό θα αφαιρείται για 5 έτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τροχαία δίπλωμα οδήγησης αφαίρεση

Παράλληλα, σε αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι οδηγοί που θα έχουν χάσει το δίπλωμά τους θα μπορούν να το ανακτήσουν, με την προϋπόθεση ότι θα εκπαιδευτούν και θα επαναεξεταστούν.

Ειδικότερα στο Άρθρο 61 «Ρυθμίσεις αναφορικά με το κυρωτικό πλαίσιο παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. - Αντικατάσταση παρ. 4 και 6 άρθρου 28 ν. 4530/2018», ορίζονται τα εξής:

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τροχαία δίπλωμα οδήγησης αφαίρεση

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ