Ποιο ελληνικό Chaos; Η Αλβανία φτιάχνει το δικό της supercar με κρατική επιδότηση

Εργοστάσιο αυτοκινήτου

Μια 36χρονη από την Αλβανία είναι αποφασισμένη να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αυτοκίνησης παράγωντας τη «Ferrari των Βαλκανίων».

Το δικό τους… Chaos φαίνεται πως ετοιμάζουν στην Αλβανία, έχοντας ως ξεκάθαρο στόχο να δημιουργήσουν ένα supercar που θα κοιτάει στα μάτια τα πανίσχυρα μοντέλα των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το όραμα της κατασκευής ενός αλβανικής προέλευσης πανίσχυρου τετράτροχου ανήκει σε μια γυναίκα και συγκεκριμένα στην 36χρονη Arjeta Puca, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας Timak η οποία ιδρύθηκε το 2016.

Arjeta Puca
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Timak δραστηριοποιείται σε συνολικά 16 χώρες και αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στην Αλβανία όσον αφορά στην κατασκευή οχημάτων, αλλά και στη μετατροπή τους σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα συντήρησης τεχνικών έργων κ.ο.κ.
Αποστολή της Timak είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αλβανίας εστιάζοντας στην εγχώρια παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην υποστήριξη των γυναικών σε ανδροκρατούμενες βιομηχανίες.

Την είδηση ότι η Timak εργάζεται πυρετωδώς στην εξέλιξη ενός supercar γνωστοποιησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μέσω δημοσίευσής του στο Facebook, στις 2 Ιουνίου, όπου ποζάρει δίπλα στην Arjeta.

«Έτοιμο είναι το σχέδιο για την παραγωγή του αλβανικού supercar», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράμα, προσθέτοντας ότι αυτό θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο μιας σύμπραξης της εταιρείας Timak με το αλβανικό κράτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε ένα από τα επεισόδια της σειράς podcast που πραγματοποιεί είχε φιλοξενήσει την Arjeta Puca, όπου με χιουμοριστική διάθεση της ζήτησε να τον προσλάβει με το αζημίωτο στην εταιρεία ώστε να τη βοηθήσει στην εξέλιξη της… κόκκινης «Ferrari των Βαλκανίων».

Ουδείς γνωρίζει αν όντως το supercar θα έχει το χρώμα που οραματίζεται ο Ράμα, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διευθύνουσας Συμβούλου της Timak, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να το κατασκευάσει με δικά της εργαλεία, από την αρχή ως το τέλος.

Αργότερα, η Puca μίλησε στο ειδησεογραφικό Μέσο “Seenews.com” όπου ανέφερε ότι η πρωτότυπη έκδοση του αλβανικού supercar θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο καλοκαίρι για να πάρει σειρά η παραγωγή του μοντέλου. Παράλληλα, ετοιμάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης για το οποίο η Timak προσώρας τηρεί σιγή ιχθύος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022, η Timak ανέλαβε τη μετατροπή 11 ασθενοφόρων που ήταν παραγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και τα οποία στάλθηκαν στην Ουκρανία ως μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

ασθενοφόρα Αλβανίας

Συνολικά από την εταιρεία έχουν ζητηθεί 500 ασθενοφόρα προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, γεγονός που έχει βάλει… δύσκολα στην Timak, η οποία, όπως είχε επισημάνει η Arjeta Puca στο Reuters, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο όγκο παραγωγής.

Μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν το όραμα της Puca και του Έντι Ράμα για την παραγωγή της Ferrari των Βαλκανίων υλοποιηθεί ή αποδειχθεί μια ουτοπία, όπως και το πρότζεκτ της επίσης αλβανικής Arrera Automobili για ένα hypercar των 1.800 ίππων που θα επισκίαζε πλήρως τα γρηγορότερα μοντέλα των Ferrari, Lamborghini και Porsche.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η Arjeta Puca

Η Arjeta, με καταγωγή από μια πόλη στα βόρεια της Αλβανίας γεννήθηκε το 1987, και σε ηλικία τεσσάρων ετών έφυγε με την οικογένειά της για την Τουρκία όπου έζησε για περίπου 25 χρόνια. Σπούδασε Μηχανικός Υπολογιστών και εργάστηκε στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Bosch Γερμανίας και της Bosch Ιαπωνίας.

Πριν από περίπου έξι χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην Αλβανία και να ξεκινήσει εντελώς από το μηδέν την εταιρεία της, την Timak, η οποία γρήγορα αναδείχθηκε σε μία από τις κορυφαίες στη χώρα στους τομείς της παραγωγής οχημάτων, αλλά και της μετατροπής τους σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα συντήρησης τεχνικών έργων κ.ο.κ.

arjeta puca supercar αλβανίας

Σήμερα, ένα στα δύο ασθενοφόρα της Αλβανίας φέρουν την υπογραφή της Timak, η οποία στοχεύει να εξάγει τα “Made in Albania" οχήματα σε όλο τον κόσμο, από την Ουκρανία, μέχρι τη Χιλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους μεγάλους στόχους της Arjeta είναι στην εταιρεία της να απασχολούνται κυρίως γυναίκες, ενώ -μεταξύ άλλων- μάχεται για τη μείωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ