Αισχροκέρδεια στα μεταχειρισμένα: Σε ισχύ οι περιορισμοί στην πώλησή τους

Used Car Market 1

Οι τιμές των μεταχειρισμένων έχουν ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και κράτη έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο της αισχροκέρδειας.

Οι συνέπειες της πανδημίας εξακολουθούν να είναι «ορατές» σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο με τα αυτοκίνητα να μην αποτελούν εξαίρεση. Τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της και τα προβλήματα που δημιούργησαν αυτά τα μέτρα στην εφοδιαστική αλυσίδα -κυριότερο από αυτά η έλλειψη μικροτσίπ- έχουν οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων μοντέλων με μεγάλο κερδισμένο την αγορά των μεταχειρισμένων μοντέλων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την ανάγκη μερίδας του κοινού που θέλει να αποκτήσει άμεσα αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα πολλοί είναι οι επιτήδειοι που παραλαμβάνουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο και στη συνέχεια το βάζουν αγγελία για πώληση με υψηλότερη τιμή από εκείνη της εκάστοτε αντιπροσωπείας, με στόχο να επωφεληθούν από τις πολύμηνες καθυστερήσεις -έως και πάνω από ένα έτος- στην παράδοση καινούργιων αυτοκινήτων.

Αυτό το φαινόμενο αισχροκέρδειας έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο και στις τιμές των «πραγματικών» μεταχειρισμένων με την Τουρκία να είναι μιας από τις χώρες που, αν και ίσως δεν θα το περίμενες κανείς, έχει λάβει ήδη σχετικά μέτρα.

Συγκεκριμένα λίγες μόλις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εμπορίου της γειτονικής χώρας μπήκαν σε εφαρμογή τα μέτρα που έρχονται να ρυθμίσουν έως ένα βαθμό τις τιμές στην αγορά των μεταχειρισμένων περιορίζοντας την αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στην Τουρκία απαγορεύεται σε εκθέσεις αυτοκινήτου να πωλούν ως μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί έως και πριν από έξι μήνες. Παράλληλη προϋπόθεση είναι αυτά τα αυτοκίνητα να έχουν στο οδόμετρο τους από 6.000 χιλιόμετρα και πάνω, ώστε να είναι πραγματικά μεταχειρισμένα, ενώ απαγορεύονται πλέον και οι σχετικές διαφημίσεις και αγγελίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι και σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εμπορίου Mehmet Mus πριν από μερικές ημέρες, οι μάντρες και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων θα περιορίσουν δραματικά την άμεση πώληση νέων αυτοκινήτων που μόλις αγόρασαν.

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας θα υποστηρίξει το παραπάνω μέτρο με την εφαρμογή ελέγχων και επιθεωρήσεων σε μάντρες και εκθέσεις αυτοκινήτου. Παράλληλα, στα συμβόλαια πώλησης θα πρέπει να αναγράφονται τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου με τους συμβολαιογράφους να λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση για την πώληση του οχήματος το πολύ έως και τρεις μέρες πριν από την ολοκλήρωσή της, για αξιολόγηση.

Για την εγκυρότητα του συμβολαίου, σχετική συμφωνία έχουν υπογράψει και οι συμβολαιογράφοι της χώρας με το υπουργείο, ενώ έχουν καθοριστεί και ποινές για εκείνους που παραβαίνουν του κανόνες. Οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ