BMW CE 04, το νέο ηλεκτρικό scooter των Βαυαρών (+video)

BMW CE 04 νέο ηλεκτρικό scooter

Στην επίσημη αποκάλυψη του νέου ηλεκτρικού της scooter CE 04 προχώρησε η BMW διευρύνοντας έτσι το ηλεκτρικό της πορτφόλιο και στους δύο τροχούς.

Το ηλεκτρικό CE 04, το οποίο παρουσιάστηκε πέρσι υπό τη μορφή μοντέλου προπαραγωγής είναι το πρώτο από τα νέα μοντέλα αστικής χρήσης που παρουσιάζει η BMW Motorrad και σίγουρα όχι το τελευταίο καθώς όλα τα μελλοντικά της δίτροχα, για χρήση στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα ένα από τα πρώτα στοιχεία που προσέχει κανείς είναι η σχεδίαση του CE 04, που δεν διαφέρει από εκείνη του μοντέλου προπαραγωγής με έντονα «φουτουριστικά» στοιχεία, ειδικά από τη μέση και πίσω. Καλοδεχούμενη η προσέγγιση της BMW, η οποία φέρνει κάτι καινούριο στην κατηγορία των μεγαλύτερου μεγέθους scooter και θα βρει σίγουρα το δικό της κοινό. Θετική εντύπωση προκαλεί και η τεράστια TFT οθόνη πληροφοριών των 10,25 ιντσών, η οποία προσφέρει παράλληλα και δυνατότητα συνδεσιμότητας με smartphone, ενώ για πρώτη φορά μπορεί να απεικονίζει και χάρτη πλοήγησης, μέσω της σχετικής εφαρμογής της BMW Motorrad.

Οι Βαυαροί θα προσφέρουν το νέο ηλεκτρικό τους scooter σε δύο εκδόσεις από πλευράς ισχύος. Με μέγιστη απόδοση τους 15 ονομαστικούς ίππους (11 ΚW), η πρώτη είναι κατάλληλη για αναβάτες που έχουν στην κατοχή τους δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Α1, κάτι που υπό προϋποθέσεις βάζει πλέον στο παιχνίδι και τους οδηγούς αυτοκινήτων στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη «ανοιχτή» έκδοση αποδίδει 20 ίππους σταθερά (15 KW), η οποία φτάνει στιγμιαία στος 42 ίππους (στιγμιαία απόδοση 31 ίπποι για την έκδοση «Α1») με την ροπή να ανέρχεται και για τις δύο εκδόσεις στα 62 Nm.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι υγρόψυκτος, ενώ η συστοιχία μπαταριών των 8,9 kWh είναι αερόψυκτη με το τμήμα αυτοκινήτων της BMW να είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τους τέσσερις στους δύο τροχούς -οι κυψέλες των μπαταριών προέρχονται από την iX.

Το μοτέρ είναι τοποθετημένο κοντά στο κέντρο βάρους του CE 04 και η ροπή φτάνει στον πίσω τροχό μέσω ιμάντα. Τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σύμφωνα με τη BMW σε 9,9 δευτερόλεπτα για την «Α1» έκδοση και 9,1 για την στάνταρ με την τελική να φτάνει και στις δύο περιπτώσεις στα 120 χλμ./ώρα. Παραδόξως οι Βαυαροί ανακοινώνουν αυτονομία έως 100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC και 130 για την ισχυρότερη έκδοση του CE 04, το βάρος του οποίου φτάνει στα 231 κιλά. Για την φόρτισης της απαιτούνται περί της 4,5 ώρες από οικιακή πρίζα ή 1 ώρα και 40 λεπτά με τη χρήση του προαιρετικού φορτιστή των 6,9 kW.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα συστήματα ασφάλειας του CeE 04 περιλαμβάνεται το Automatic Stability Control, το οποίο ελέγχει τη ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό, ενώ προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί και Traction Control. Ο αναβάτης έχει παράλληλα στη διάθεση του τρία προγράμματα οδήγησης, τα Eco, Rain και Road που προσαρμόζουν ανάλογα την απόκριση του κινητήρα, ενώ έξτρα προσφέρεται και το πρόγραμμα Dynamic για πιο δυναμική οδήγηση. Στάνταρ είναι φυσικά και το ABS, ενώ προαιρετικά μπορεί να «αποκτήσει» και ευαισθησία στις στροφές προσαρμόζοντας την απόδοση του ανάλογα με την κλίση του scooter. Το σύστημα πέδησης του scooter αποτελείται από δίσκους διαμέτρου 265 χλστ. που συνδυάζονται με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, ενώ ένας ακόμη δίσκος πίσω ίδιας διαμέτρου, αλλά με μονοπίστονη δαγκάνα, έρχεται για να συμπληρώσει την εικόνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με το πλαίσιο του νέου scooter της BMW, αυτό είναι ατσάλινο, κατασκευασμένο από σωλήνες κυκλικής διατομής, με τον εμπρός τροχό των 15 ιντσών να ελέγχεται από ένα συμβατικό πιρούνι με διάμετρο καλαμιών και τον πίσω επίσης 15 ιντσών να φέρει μονό αμορτισέρ Οι διαδρομές ανέρχονται στα 110 και 92 χλστ. εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Με μεταξόνιο που φτάνει στα 1.625 χλστ. και ίχνος στα 120 χλστ. το CE 04 δίνει έμφαση στη σταθερότητα και τις ήπιες αντιδράσεις, δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν άλλωστε όλα τα μοντέλα της GT κατηγορίας στην οποία ανήκει. Η τοποθέτηση της μπαταρίας χαμηλά στο πάτωμα συνεισφέρει στη συγκέντρωση των μαζών στα σωστά σημεία, ενώ πάνω από αυτή βρίσκεται και αποθηκευτικός χώρος για ένα τουλάχιστον κράνος, στον οποίο έχει πρόσβαση από τα πλάγια, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε τη επίπεδη σέλα που απέχει από το έδαφος 780 χλστ. Η BMW έχει προνοήσει γενικότερα για την άνεση σε αυτό το σημείο προσφέροντας έξι διαφορετικές (!) σέλες στην προσπάθεια της να καλύψει όλα τα γούστα και προτιμήσεις, μια πληροφορία που «συλλέξαμε» από την παρακολούθηση της διαδικτυακής παρουσίασης του CE 04.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το CE 04 συνοδεύεται από μία εκτενή γκάμα αξεσουάρ για τον αναβάτη αλλά και το ίδιο το scooter που αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και πρακτικότητας που προσφέρει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ