Οδηγείς χωρίς γυαλιά; Ποιο πρόστιμο σε περιμένει

Driving with glasses 1

Αρκετοί οδηγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα οράσεως και δεν χρησιμοποιούν τα γυαλιά τους κατά την οδήγηση, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ατυχήματος αλλά και επιβολής προστίμου για την απουσία τους.

Η όραση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις και θεωρείται η πιο σημαντική γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Μάλιστα, το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.

Driving with glasses 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αντιλαμβάνεστε, μαζί με την ακοή βοηθούν στο να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το περιβάλλον και σαν οδηγοί να ελέγχουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες κίνησης που συναντάμε. Υπάρχουν όμως αρκετοί οδηγοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όρασή τους και δεν χρησιμοποιούν τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Driving with glasses 3

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το άρθρο 101 για την χρήση βοηθητικών οργάνων κατά την οδήγηση, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να φορούν τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους για ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Driving with glasses 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, στα σύγχρονα διπλώματα οδήγησης αναγράφεται ο κωδικός 01 που σημαίνει οδήγηση με γυαλιά, και υποχρεώνει τον κάτοχό του να έχει μαζί του και ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά οράσεως για ώρα ανάγκης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ