Ένδειξη για service στο αυτοκίνητο: Πόσα χιλιόμετρα σου απομένουν μέχρι το συνεργείο;

car service

Η σωστή περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου μας δεν πρέπει να αγνοείται και όταν έρθει η ώρα για την επόμενη επίσκεψη στο συνεργείο ο προγραμματισμός του service πρέπει να γίνει έγκαιρα.

Για την εξασφάλιση της μακροζωίας του κινητήρα και των υπόλοιπων μηχανικών μερών η σωστή περιοδική συντήρησή του αυτοκινήτου μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, ενώ την ίδια στιγμή μας γλιτώνει από αχρείαστους μπελάδες και απρογραμμάτιστα έξοδα που μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε πολλές χιλιάδες ευρώ, σε περίπτωση βλάβης.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρουν σχετική ειδοποίηση για την προγραμματισμένη περιοδική συντήρηση και συνήθως φροντίζουν να ενημερώνουν έγκαιρα τον ιδιοκτήτη του οχήματος για την επόμενη επίσκεψη στο συνεργείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραπάνω το κάνουν παρουσιάζοντας τα εναπομείναντα χιλιόμετρα που μπορεί να διανύσει κανείς με ασφάλεια μέχρι το επόμενο service υπό τη «συνοδεία» ενός γαλλικού κλειδιού που εμφανίζεται στον πίνακα πληροφοριών, ή και την προβολή της λέξης «service».

Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις όπου η σύνδεση με το Διαδίκτυο είναι εφικτή, τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να προσφέρουν ακόμη και τη δυνατότητα να κλείσετε ραντεβού με την αντιπροσωπεία για τη συντήρησή τους.

oil change
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παλιότερης τεχνολογίας μοντέλα ενημερώνουν συνήθως τον κάτοχό τους ότι η ώρα για το επόμενο service έχει φτάσει με πιο απλοϊκό τρόπο συνήθως με το να ενεργοποιείται μόνο μια λυχνία που απεικονίζει ένα γαλλικό κλειδί, ή η ένδειξη "service engine". Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρχει και δευτερεύουσα ένδειξη, η οποία να αφορά αποκλειστικά την αλλαγή λαδιών, κάτι που ισχύει και για τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα.

Για τα αυτκίνητα ακόμη παλιότερης τεχνολογίας, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε πότε είναι το επόμενο service είναι να συμβουλευτούμε το βιβλίο της περιοδικής συντήρησης του αυτοκινήτου μας, εφόσον αυτό είναι σωστά συμπληρωμένο ή το manual του κατασκευαστή.

Οι… ισχυρές συστάσεις για service για τις οποίες μας ενημερώνει το αυτοκίνητό μας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται από την πλευρά του ιδιοκτήτη που θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου. Ειδικά η ένδειξη για αλλαγή λαδιών δεν θα πρέπει να αμελείται σε καμία περίπτωση δεδομένης της τεράστιας σημασίας που έχει το λιπαντικό για την εύρυθμη λειτουργία και την υγεία του κινητήρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από τον κίνδυνο να παρουσιαστεί κάποια σοβαρή βλάβη στον κινητήρα ή σε κάποιο άλλο εξάρτημα, κινδυνεύει με ακύρωση και η επίσημη εγγύηση που δίνει η εκάστοτε αντιπροσωπεία για τα μηχανικά μέρη, εφόσον το αυτοκίνητό μας εξακολουθεί να καλύπτεται από αυτή.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, τέλος, είναι ότι οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει και μια σχετική ανοχή στον προγραμματισμό των service, ακόμη και αν ξεπεράσουμε για λίγο τον αριθμό των χιλιομέτρων για τη επόμενη επίσκεψη στο συνεργείο. Αυτή φυσικά εξαρτάται από τη χρήση που κάνουμε στο αυτοκίνητό μας και το περιβάλλον που κινούμαστε συνήθως (αστικός ιστός ή αυτοκινητόδρομος), όπως και να έχει όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500-1.000 χιλιόμετρα.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ