Τέλη κυκλοφορίας 2023: Ποια αυτοκίνητα δεν θα πληρώσουν;

Τέλη κυκλοφορίας 2023 ποια αυτοκίνητα δεν πληρώνουν

Η ώρα πλησιάζει για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2023 και καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα αυτοκίνητα που απαλλάσσονται από το συγκεκριμένο έξοδο.

Με τη χρονιά να φτάνει σιγά-σιγά προς στο τέλος της, η ώρα για τα τέλη κυκλοφορίας και την καταβολή τους πλησιάζει. Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του κινητήρα εσωτερικής καύσης ενός καινούργιου οχήματος.

Από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας εξαιρούνται λοιπόν όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην ελληνική αγορά από την 1η Ιανουαρίου 2021, των οποίων τα συστήματα κίνησης εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Τα μοντέλα που εξαιρούνται επίσης από τα τέλη κυκλοφορίας είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται εκπέμποντας μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα αφού δεν φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσεται και η μεγαλύτερη μερίδα των plug-in υβριδικών μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα συστήματα κίνησης και η επαναφορτιζόμενη μπαταρία που φέρουν τα εν λόγω αυτοκίνητα τους επιτρέπουν να παρουσιάζουν τιμές CO2, οι οποίες κυμαίνονται πολύ χαμηλότερα από το όριο των 122 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην ελληνική επικράτεια μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2010 και 31ης Δεκεμβρίου 2020, τέλη κυκλοφορίας δεν θα πληρώσουν εκείνα που εκπέμπουν CO2 έως και 90 γραμμάρια το χιλιόμετρο.

Υπό προϋποθέσεις, αυτοκίνητα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία εξαιρούνται επίσης από τη διαδικασία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ενώ τέλη μπορούν να μην καταβάλλουν και όσοι θέσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους σε ακινησία -δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ