Έχει η βενζίνη ημερομηνία λήξης;

 αντλία καυσίμων

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν εκτιναχθεί πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν η βενζίνη που μπορούμε να αγοράσουμε στο εμπόριο έχει ημερομηνία λήξης.

Κινούμενες σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ, οι τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να ωθούν σιγά-σιγά μια μερίδα του κοινού στο να αφήσει το αυτοκίνητο της στο σπίτι και να στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης ή τουλάχιστον να το σκεφτεί σοβαρά.

Με την μέση τιμή της απλής αμόλυβδης να έχει εκτιναχθεί στην Ελλάδα στο 1,944 ευρώ (τιμή στις 3/3/2021) και να ανεβαίνει διαρκώς, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσο καιρό θα μπορούσαν να έχουν σταθμευμένο το αυτοκίνητο τους με γεμάτο το ρεζερβουάρ χωρίς να προκληθεί κάποιου είδους αλλοίωση στο καύσιμο μίγμα με το πέρασμα του χρόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα δεν είναι και λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν τώρα μια ποσότητα βενζίνης στο σπίτι τους ώστε να μειώσουν τα έξοδα κίνησης από ενδεχόμενη ανατίμηση. Η απορία και σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια: έχει η βενζίνης ημερομηνία λήξης;

Η καθαρή βενζίνη δεν αντιδρά με την υγρασία της ατμόσφαιρας και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να χαλάσει. Οπότε, εφαρμόζοντας όλες τις σωστές πρακτικές, σε θεωρητικό επίπεδο κάποιος μπορεί να αποθηκεύσει βενζίνη για πάντα.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε σε αυτό το σημείο, είναι ότι η θεωρία από την πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ ειδικά για την βενζίνη του εμπορίου και αυτό οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Στο εμπόριο δεν υπάρχει καθαρή βενζίνη καθώς αυτή που προμηθευόμαστε από το βενζινάδικο έχει ήδη αναμιχθεί με πρόσθετα, τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε κατασκευαστή και είναι τα πρόσθετα που φροντίζουν να κρατούν καθαρό τον κινητήρα μας. Είναι επίσης πρόσθετα που ανάλογα με την εποχή βοηθούν τη βενζίνη να εξατμίζεται με μικρότερο βαθμό από το φυσιολογικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εν λόγω πρόσθετα ενδέχεται να είναι ευαίσθητα στην υγρασία αλλά και το φως, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τυχόν φωτοχημικές αντιδράσεις και δημιουργία μικροοργανισμών στην επιφάνεια του καυσίμου αντίστοιχα.

Έτσι η διάρκεια «ζωής» της βενζίνης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται ακόμη πιο σύντομη στην περίπτωση που η βενζίνη έχει αναμιχθεί με αιθανόλη (ως βιοκαύσιμο), καθώς η τελευταία είναι ιδιαίτερα «φιλική» ως προς τη δέσμευση της υγρασίας.

Πόσο «κρατάει» η βενζίνη;
Ως ένα ιδιαίτερα πτητικό και εύφλεκτο υγρό η βενζίνη εξατμίζεται με μεγάλη ευκολία και χάνει κατά τη διάρκεια μέρος εκείνων των συστατικών που την κάνουν να αναφλέγεται. Ωστόσο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για ένα διάστημα από τρεις έως και έξι μήνες, ανάλογα με το μίγμα της και ακόμη πιο σημαντικά με τις συνθήκες αποθήκευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την αποθήκευση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο κατάλληλα δοχεία, πλαστικά ή μεταλλικά, τα οποία έχουν ειδική σήμανση και είναι εγκεκριμένα για μεταφορά εύφλεκτων υγρών. Τα εν λόγω δοχεία είναι διαθέσιμα σε βενζινάδικα, σε καταστήματα με εργαλεία ή ναυτιλιακά είδη, αλλά και σε καταστήματα με είδη αυτοκινήτου γενικότερα.

Εντός μιας οικίας απαγορεύεται από το νόμο η αποθήκευση καυσίμων, η οποία θα πρέπει να γίνεται σε χώρο που βρίσκεται έξω από το σπίτι, ή σε χώρο που έχει διαμορφωθεί βάσει προδιαγραφών (για παράδειγμα ο χώρος για τον καυστήρα και τη δεξαμενή πετρελαίου του καλοριφέρ). Λάβετε επίσης υπόψη ότι ο εκτός οικίας χώρος θα πρέπει αερίζεται διαρκώς και να μην φέρνει τη βενζίνη σε επαφή με το φως του ήλιου ή άλλες εστίες θερμότητας. Τα δοχεία θα πρέπει επίσης να είναι πεντακάθαρα, να μην έχουν μέσα οποιοδήποτε άλλο υγρό ή κατάλοιπο που θα μπορούσε να μεταφερθεί στη βενζίνη και να μπορούν να κλείσουν αεροστεγώς ώστε να μην εξατμίζεται η βενζίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς καταλαβαίνω αν η βενζίνη μου έχει λήξει;
Με ένα γρήγορο οπτικό έλεγχο, μπορείτε να καταλάβετε αν η βενζίνη που έχετε αποθηκεύσει έχει «παλιώσει», αλλά είναι αξιοποιήσιμη ή αν έχει «μολυνθεί» με υγρασία, οπότε καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιήσετε δύο διάφανα γυάλινα δοχεία βάζοντας στο πρώτο φρέσκια βενζίνη που μόλις έχετε αγοράσει. Βάλτε στο δεύτερο την βενζίνη που έχετε αποθηκεύσει. Αν η αποθηκευμένη βενζίνη είναι ομοιογενής στην όψη και μόνο ελαφρώς πιο σκούρα από τη φρέσκια τότε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια. Αν από την άλλη μπορείτε να παρατηρήσετε ότι η βενζίνη έχει χωριστεί σε διαφορετικά «στρώματα», έχει αρκετά πιο σκούρο χρώμα, ενώ μπορεί να φαίνονται και άλλα μικροσωματίδια, τότε το καύσιμο μείγμα έχει απορροφήσει σημαντική ποσότητα υγρασίας και έχει οξειδωθεί.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ