Πότε πρέπει να αλλάξω τα ελαστικά του αυτοκινήτου μου;

Ελαστικά αυτοκινήτου

Η κατάσταση των ελαστικών είναι απολύτως σημαντική για την ασφαλή συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας και η έγκαιρη αντικατάσταση τους δεν πρέπει να αμελείται σε καμία περίπτωση.

Ως το μοναδικό σημείο σημείο επαφής με την άσφαλτο, τα ελαστικά παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια που μας παρέχει το αυτοκίνητο μας καθώς με την κατάσταση τους επηρεάζουν τη συμπεριφορά όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας που φέρει, όπως είναι το ABS και το traction control, τη λειτουργία της ανάρτησης, αλλά και δευτερεύοντα πράγματα, για παράδειγμα την συνολική ποιότητα κύλισης και την οικονομία σε καύσιμο.

Οι τακτικοί έλεγχοι στην κατάσταση των ελαστικών μας είναι κάτι που επιβάλλεται για να διασφαλίσουμε ότι βρίσκονται πάντα την καλύτερη δυνατή «φόρμα» και μπορούν να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι έλεγχοι αυτοί θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε έγκαιρα αν πλησιάζει η ώρα της αντικατάστασης τους, ενώ θα μπορείτε να γνωρίζετε και το πόσο δυναμικά μπορείτε να οδηγήσετε σε μια διαδρομή εκμεταλλευόμενοι την πρόσφυση που προσφέρουν.

Για αυτό πρέπει μια φορά τον μήνα τουλάχιστον (κάθε δύο εβδομάδες ακόμη καλύτερα), μαζί με τον έλεγχο της πίεσης, να κάνετε και έναν οπτικό έλεγχο.

Τα “σημάδια” που θα πρέπει να παρατηρήσετε είναι τα εξής:

  • Εάν παρατηρήσετε ένα κόψιμο ή εξόγκωμα (βυζί) στο πλαϊνό του ελαστικού να ξέρετε ότι αλλοιώνει τον σκελετό του και κατά συνέπεια την σωστή απόδοσή του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσετε σε αντικατάστασή του.
  • Το ελάχιστο νόμιμο βάθος είναι 1,6 χλστ.. Παρόλα αυτά, οι ουσιαστικές ιδιότητες για την ασφάλεια σας απουσιάζουν ήδη πριν από αυτό το όριο. Γι’ αυτό ένα καλοκαιρινό λάστιχο χρειάζεται αντικατάσταση μόλις το βάθος του πέλματος -και όχι ο ώμος του ελαστικού- φτάσει στα 3 χλστ. (καινούριο έχει βάθος 8 έως 9 χλστ.).
When to replace tyres 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Εάν πέσετε σε μια μεγάλη λακκούβα ή “κοντράρετε” έντονα ένα πεζοδρόμιο, υπάρχει ενδεχόμενο το ελαστικό να έχει υποστεί εσωτερική ζημιά. Σε κάθε περίπτωση δεν αμελείτε το συμβάν και επισκέπεστε ένα βουλκανιζατέρ για να πάρετε την γνώμη ειδικού.
  • Κάθε δύο εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχετε τις πιέσεις για λόγους ασφάλειας, άνεσης και οικονομίας καυσίμου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ελαστικά δεν λειτουργούν σωστά, καταπονούνται και στο τέλος παραδίδουν πνεύμα αρκετά πριν την ώρα τους λόγω ανομοιόμορφης φθοράς.
  • Εάν έχετε πραγματοποιήσει περισσότερα από 50.000 χλμ. με τα συγκεκριμένα ελαστικά ή τα έχετε τοποθετήσει πριν μία τετραετία και βάλε, τότε σίγουρα χρειάζονται αντικατάσταση.

Τέλος, καλό είναι να αντικαθιστούμε και τα τέσσερα ελαστικά με καινούρια που πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και ταιριάζουν στον χαρακτήρα του αυτοκίνητου μας.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ