smart #1 & #3: Τα πιο ευφυή ηλεκτρικά SUV της αγοράς

smart #3 1

Η smart περνάει σε μία εντελώς νέα εποχή και τα ολοκαίνουργια μοντέλα της ήρθαν με γεμάτη φαρέτρα για να ηγηθούν της κατηγορίας των compact premium SUV.

Η smart δεν είναι μια τυχαία αυτοκινητοβιομηχανία. Απεναντίας, πρόκειται για την φίρμα που νοιώθει τον παλμό της αυτοκίνησης και δημιουργεί τις σύγχρονες τάσεις που οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

smart #1 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι λοιπόν, μετά τα κλασικά smart που γνωρίζουμε και αγαπήσαμε όλοι για τον στιλάτο, ευέλικτο και οικονομικό χαρακτήρα τους, τώρα η εταιρεία λανσάρει δύο εντελώς νέα μοντέλα που ηγούνται των εξελίξεων και ενστερνίζονται τον μελλοντικό τρόπο μετακίνησης.

Τα δύο νέα μοντέλα της smart ακολουθούν τη νέα φιλοσοφία της εταιρείας που θέλει παραγωγή αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο και θέλει να τα χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερο, και εκτός των τειχών της πόλης.

smart #3 2

Τόσο στο #1 όσο και στο #3, η λιτότητα στις μοντέρνες γραμμές είναι χαρακτηριστική με τις καμπύλες να κυριαρχούν, ακόμη περισσότερο στην περίπτωση του δεύτερου, με τη σχεδιαστική επιρροή από το γερμανικό DNA να είναι έντονη στο εσωτερικό που θυμίζει τις προτάσεις της Mercedes-Benz και χαρακτηρίζεται επίσης για τη μοντέρνα προσέγγιση και την ποιότητα των υλικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα πλατφόρμα SEA (Sustainable Experience Architecture) έχει εξελιχθεί αποκλειστικά για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και έχει εξασφαλίσει στα δύο νέα μοντέλα της smart γενναιόδωρους χώρους για τους πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους. Μάλιστα, το πίσω κάθισμα είναι συρόμενο, εκτοξεύοντας την πρακτικότητά του.

smart #1 1

Ο οδηγός ενημερώνεται από έναν Full HD ψηφιακό πίνακα οργάνων 9,2 ιντσών και ένα Head Up Display 10 ιντσών, ενώ οι επιβάτες ψυχαγωγούνται από ένα προηγμένο σύστημα πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 12,8 ιντσών.

Η γκάμα συστημάτων κίνησης των νέων smart είναι πλούσια και μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες. Ο ηλεκτροκινητήρας του #1 των 4,27 μ. βρίσκεται στον πίσω άξονα και αποδίδει 272 ίππους και ροπή 343 Nm, ενώ παίρνει ενέργεια από μπαταρία χωρητικότητας 49 kWh για τις δύο πρώτες εξοπλιστικές του εκδόσεις Pure και Pro και 66 kWh για όλες τις υπόλοιπες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
smart #3 3

Η ενεργειακή χωρητικότητα της μικρότερης μπαταρίας είναι αρκετή για αυτονομία έως και 310 χλμ., ενώ με την μεγαλύτερη μπαταρία η αυτονομία ανεβαίνει στα 440 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον κύκλο WLTP.

Με το ηλεκτρικό μοτέρ των 272 ίππων τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σύμφωνα με τη smart σε 6,7 δεύτερα και η τελική φτάνει τα 180 χλμ./ώρα.

smart #3 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ισχυρότερη έκδοση Pulse το #1 βάζει έναν ακόμη ηλεκτρικό κινητήρα στον εμπρός άξονα, γίνεται 4κίνητο και η συνολική απόδοση του συστήματος φτάνει στους 360 ίππους και τα 543 Nm ροπή, ενώ για τα 0-100 χλμ./ώρα απαιτούνται 4,5 δευτερόλεπτα.

Η κορυφαία έκδοση του μικρού ηλεκτρικού SUV είναι η Brabus και είναι επίσης 4κίνητη. Σε αυτή την περίπτωση η απόδοση ανεβαίνει στους 430 ίππους και τα 543 Nm και για τη διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα χρειάζονται μόλις 3,9 δευτερόλεπτα.

smart #1 2

Όσο για τη φόρτιση της μπαταρίας, η smart αναφέρει ότι χρειάζεται μόνο 3,5 ώρες για την πλήρωση σε ποσοστό 10-80% σε φορτιστή AC 22 kW. Σε περίπτωση φόρτισης από μονάδα DC των 150 kW, ο χρόνος για την πλήρωση της μπαταρίας πέφτει κάτω από μισή ώρα.

Το #3 από την άλλη, προορίζεται για οικογένειες που έχουν περισσότερες ανάγκες σε χώρους αλλά και για οδηγούς που να λατρεύουν το coupe παρουσιαστικό, έχοντας μεγαλύτερες διαστάσεις από το #1, φτάνοντας τα 4,4 μ. σε μήκος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
smart #3 4

Η βασική έκδοση Pro του Sport Activity Coupe της smart είναι και σε αυτή την περίπτωση πισωκίνητη, επίσης με 272 ίππους και επιτυγχάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,8 δεύτερα, ενώ είναι η μοναδική μεταξύ των εκδόσεων του μοντέλου που φέρει την μικρότερη συστοιχία μπαταριών των 49 Kwh.

Οι υπόλοιπες εκδόσεις του #3 αξιοποιούν την μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία των 66 kWh, τόσο οι πισωκίνητες που δεν παρουσιάζουν διαφορές σε απόδοση και επιδόσεις όσο και οι 4κίνητες.

smart #1 6
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και σε αυτή την περίπτωση το σύστημα κίνησης της έκδοσης Pulse με τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ αποδίδει 360 ίππους, ενώ ακολουθεί η 4κίνητη έκδοση Brabus με 428 ίππους. Στην Pulse τα 0-100 επιτυγχάνονται σε 4,5 δευτερόλεπτα με την Brabus να χρειάζεται μόλις 3,7 δεύτερα.

Για το smart #1 οι διαθέσιμες εκδόσεις στην ελληνική αγορά είναι επτά συνολικά (Pure, Pure+, Pro, Pro+, Premium, Pulse και Brabus), ενώ πέντε είναι οι εκδόσεις του smart #3 (Pro, Pro+, Premium, Pulse και Brabus). Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της smart στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ