Εξαντλήθηκαν για το 2021 τα Tesla Model 3 και Model Y

Tesla Model 3

Όλα τα αντίτυπα των Tesla Model 3 και Model Y που θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος του φετινού έτους έχουν ήδη παραγγελθεί, κυρίως μέσω internet, και οι νέοι αγοραστές τους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του όχι στο ρυθμό και της γραμμή παραγωγής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά στην παγκόσμια έλλειψη ηλεκτρονικών hardware που αναγκάζουν την πλειοψηφία των κατασκευαστών να περιορίσουν την παραγωγή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Tesla, κατά συνέπεια, όλα τα μοντέλα -ακόμα και τα πιο εμπορικά, Model 3 και Model Y- έχουν πλέον λίστα αναμονής τριών και άνω μηνών. Για όποιον παραγγείλει τώρα το Model Y η παράδοση του αυτοκινήτου θα γίνει τον Φεβρουάριο, ενώ για τα ακριβότερα Model S και Model X ο χρόνος παράδοσης προσδιορίζεται στον Μάρτιο ή και Απρίλιο του νέου έτους.

Θυμίζουμε ότι, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης hardware, η Tesla μετέθεσε την έναρξη της παραγωγής του πολυαναμενόμενου Cybertruck για το 2022, και του Roadster για το 2023. Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο η εταιρεία θα παρουσιάσει τις ισχυρότερες εκδόσεις των Model 3 και Υ.

Ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο στους επενδυτές της εταιρείας ότι «η έλλειψη ηλεκτρονικών είναι ουσιαστικά ο παράγοντας που καθορίζει την παραγωγή μας. Είναι δύσκολο να διαβλέψουμε πόσο θα κρατήσει αυτό, διότι βασικά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς, ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα καθορίζεται από το πιο αργό κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων παράδοσης των νέων Tesla, στο μεταξύ, έχουν «εκτοξευθεί» στις ΗΠΑ και οι τιμές των μεταχειρισμένων - που είναι πλέον πολύ σπάνια. Μια ιστοσελίδα πουλά ένα Tesla Model 3 με 8.500 χιλιόμετρα στην τιμή των 58.590 δολαρίων (49.737 Ευρώ), τη στιγμή που ένα καινούριο Model 3 με τις ίδιες προδιαγραφές και εξοπλισμό κοστίζει 39.990 δολάρια (33.947 Ευρώ)!

Ακόμη, ένα Model Y με 9.650 χιλιόμετρα πωλείται 48.880 Ευρώ, ενώ η τιμή του καινούριου είναι 45.825 Ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς της αμερικανικής αγοράς μεταχειρισμένων, το πρόβλημα θα ενταθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες - και για όσο διάστημα η Tesla, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παράδοση νέων αυτοκινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ