Ρεκόρ αυτονομίας για το ηλιακό αυτοκίνητο της Lightyear

Lightyear One prototype

Με τη βοήθεια της συλλογής 3,45 kWh ηλιακής ενέργειας, το πρωτότυπο της ολλανδικής Lightyear άντλησε από τη μπαταρία μεγέθους 60 kWh αυτονομία συνολικά 710 χιλιομέτρων σε συνθήκες πίστας.

Το Lightyear One είναι ένα SEV, δηλαδή ηλιακό ηλεκτρικό όχημα (Solar Electric Vehicle), που φιλοδοξεί να ξεκινήσει να πουλά η ολλανδική start-up μέσα στο 2022. Κι αν σκεφτείτε ότι ένα SEV -που παράγει ενέργεια για σχεδόν 70 χιλιόμετρα σε μια ηλιόλουστη μέρα- μπορεί να είναι ιδανικό στις ελληνικές καιρικές συνθήκες, μάλλον θα έχετε δίκιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εντυπωσιακή -ειδικά για μπαταρία μεγέθους μόνο 60 kWh- αυτονομία των 710 χιλιομέτρων επετεύχθη σε ιδανικές συνθήκες, στην -επίπεδη- πίστα Aldenhoven Testing Center της Γερμανίας. Το πρωτότυπο Lightyear One κινούνταν με ταχύτητα 85 km/h και είχε αρκετή ενέργεια για σχεδόν 9 ώρες. Η όλη διάρκεια της δοκιμής έφτασε βέβαια τις 10 ώρες, λόγω της αλλαγής οδηγών.

Στη διάρκεια αυτών των 10 ωρών οι περίοδοι ηλιοφάνειας στη γερμανική πίστα ήταν περιορισμένες. Αν δεν επικρατούσε νέφωση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, οι Ολλανδοί της Lightyear εκτιμούν ότι η αυτονομία του πρωτοτύπου θα μπορούσε να είχε αγγίξει τα 725 χιλιόμετρα.

Σημειώνουν, επίσης, πως τα πάντα στο πρωτότυπο One είναι εστιασμένα στην αύξηση της αυτονομίας: πέραν των ηλιακών panels στην οροφή, έχει βελτιστοποιηθεί η απόδοση της μπαταρίας και των ηλεκτροκινητήρων που βρίσκονται μέσα στις πλήμνες των τροχών, καθώς και κατανάλωση ενέργειας του συστήματος ψύξης τους. Κι ακόμη, το λογισμικό λειτουργίας του συστήματος συλλογής της ηλιακής ενέργειας και, προφανώς, η αεροδυναμική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα δεδομένα από αυτή τη δοκιμή, θα ακολουθήσει η περαιτέρω άντληση αυτονομίας μέσω μικρών περαιτέρω βελτιώσεων στην αεροδυναμική, στο σύστημα πέδησης, στους ηλεκτροκινητήρες και στην ανάρτηση. Παρόλα αυτά, η αυτονομία των 710 χιλιομέτρων ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων των ανθρώπων της Lightyear.

H ολλανδική εταιρεία αποσκοπεί να κατασκευάσει 946 αντίτυπα της έκδοσης παραγωγής του Lightyear One στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Και, έπειτα, να εμπλουτίσει τη γκάμα της με περισσότερα μοντέλα μέχρι το 2024.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ