Πρεμιέρα για το αναβαθμισμένο Audi Q4 E-Tron

Audi Q4 e-tron

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV του Ingolstadt δέχθηκε μια σειρά από αναβαθμίσεις στην απόδοση -με νέο μοτέρ 282 ίππων-, στην αυτονομία της μπαταρίας και στην ταχύτητα φόρτισής της, στην οδική συμπεριφορά και στον εξοπλισμό.

Το Audi Q4 e-tron έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση κατά 51,2% των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της γερμανικής εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως λογική η κίνηση της Audi να φρεσκάρει και να κρατήσει επίκαιρο το πρώτο της ηλεκτρικό SUV, καθώς και η απόφασή της να προσθέσει και δεύτερη γραμμή παραγωγής του, στο εργοστάσιο των Βρυξελλών επιπλέον εκείνου του Zwickau.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος ηλεκτροκινητήρας του ομίλου Volkswagen, που είδαμε και σε εκπροσώπους της οικογένειας ID νωρίτερα φέτος και τοποθετείται στον πίσω άξονα του αναβαθμισμένου Q4 e-tron, έχει περισσότερη ισχύ και καλύτερη αποδοτικότητα. Συγκεκριμένα, φτάνει τα 210 kW (282 ίπποι), και του προσδίδει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,7 δευτερόλεπτα.

Στις τετρακίνητες εκδόσεις, δηλαδή στα Q4 e-tron 45 quattro και Q4 55 e-tron quattro προστίθεται και δεύτερος ηλεκτροκινητήρας στον εμπρός άξονα που ανεβάζει τη συνολική ισχύ στους 335 hp. Στην πρώτη περίπτωση το sprint 0-100 km/h έρχεται σε 6,6 δευτερόλεπτα και στη δεύτερη σε 5,4''. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 180 km/h σε όλες τις εκδόσεις.

Το Q4 e-tron διαθέτει μπαταρία μεγέθους 82 kWh (εκ των οποίων οι 77 kWh είναι εφαρμόσιμες), η οποία έχει πλέον βελτιστοποιημένη χημεία στις κυψέλες της που μειώνει το χρόνο φόρτισης σε ποσοστό 10-80% σε 28 λεπτά, με ιδανικές συνθήκες και σε ταχυφορτιστή DC. Οι εκδόσεις quattro είναι δεκτικές σε ρυθμό φόρτισης έως και 175 kW, και οι δικίνητες έως 135 kW.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία προστασίας της μπαταρίας ελέγχει διαρκώς τη θερμοκρασία της, και επίσης αυτόματα περιορίζει τη φόρτιση στο 80% για να συμβάλλει στην επέκταση του κύκλου ζωής της. Και «συνεργάζεται» με το σύστημα πλοήγησης για τον προγραμματισμό της διαδρομής με στάσεις σε σημεία ταχυφορτιστών για να προετοιμάσει θερμικά τη μπαταρία πριν από κάθε φόρτιση.

Πέραν του συστήματος ηλεκτροκίνησης, το νέο Audi Q4 E-Tron έχει νέα ρύθμιση της ανάρτησής του για πιο ισορροπημένη συμπεριφορά και περισσότερη άνεση και σταθερότητα στο δρόμο. Στην τελευταία συμβάλλει και η βελτιωμένη απόκριση του συστήματος διεύθυνσης. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και στην στάνταρ σπορ ανάρτηση (που μειώνει το ύψος από το έδαφος κατά 15 mm) και στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της απόσβεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στην αναβάθμιση του εξοπλισμού, το γερμανικό ηλεκτρικό SUV εμπλουτίζεται με τη νέα γενιά του συστήματος πλοήγησης Audi MMI navigation plus, με το Audi connect Navigation & Infotainment, και με το ψηφιακό κόκπιτ με οθόνη 10,25'' στον πίνακα οργάνων. Άλλα στοιχεία του εξοπλισμού περιλαμβάνουν την ηλεκτρική πίσω πόρτα και τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα.

Σχετικά με τις εκδόσεις του, τώρα και η Edition S line συνδυάζει τα εξειδικευμένα της χρώματα -γκρι, λευκό ή μαύρο- με μαύρους θόλους περιμετρικά των τροχών 21 ιντσών σε ματ μπρονζέ απόχρωση. Επίσης, η S line διαθέτει και εμπρός φώτα Matrix LED, φιμέ πίσω LED και μπρονζέ σήματα της Audi.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια νέα ακόμη αλλαγή στο ανανεωμένο Audi Q4 E-Tron είναι ο νέος ήχος «character sound» που διαχωρίζει το συγκεκριμένο από τα άλλα ηλεκτρικά Audi. Το φάσμα του ήχου αυτού μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα, και περιλαμβάνει -προαιρετικά το Acoustic Vehicle Alerting System που λειτουργεί στις πόλεις με ταχύτητα έως 20 km/h.

Τέλος, το επίσης προαιρετικό Adaptive Cruise Assist πλέον προσφέρει την υποβοήθηση της κίνησης στη λωρίδα κυκλοφορίας και με ταχύτητες άνω των 90 km/h στον αυτοκινητόδρομο. Το ανανεωμένο Audi Q4 e-tron, κλασσικά στην SUV και στην Sportback έκδοσή του, θα διατίθεται στην Ευρώπη από τις 26 Σεπτεμβρίου, με τιμές που ξεκινούν στη Γερμανία από τα 52.950 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ