
Το ηλεκτρικό μέλλον του εργοστασίου Oppama στην Ιαπωνία θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες της Nissan με τον κολοσσό κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών.
Η Nissan βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας ενός φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης και βρίσκει υποστηρικτή σε αυτή την προσπάθεια την ταϊβανέζικη Foxconn.

Στόχος είναι μια συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η διάσωση του ιστορικού εργοστασίου Oppama από το κλείσιμο. Η είδηση κυκλοφόρησε μέσω της οικονομικής εφημερίδας Nikkei, επικαλούμενη εσωτερική πηγή στην αυτοκινητοβιομηχανία.
BUY NOW
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας θα είχε μόνο κερδισμένους, καθώς θα αποκτούσε δυναμική το εργοστάσιο της Nissan και η Foxconn θα μπορεί επιτέλους να κοντράρει μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Huawei και η Xiaomi, που δραστηριοποιούνται πλέον και στον χώρο του αυτοκινήτου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο της Nissan απασχολεί περίπου 3.900 εργαζόμενους και η λειτουργία του τον τελευταίο καιρό βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το ενδεδειγμένο ποσοστό βιώσιμης λειτουργίας έχει πέσει κάτω από το σημείο ισορροπίας και σε περίπτωση που κατεβάσει ρολά θα έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την περιοχή Γιοκοσούκα. Συν την ζημιά που θα προκληθεί στην εικόνα της ιαπωνικής εταιρείας.
Η ιδέα της παραγωγής ενός ηλεκτρικού μοντέλου με τα σήματα της Foxconn σε γραμμές παραγωγής που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα αποτελεί μια σημαντική σανίδα σωτηρίας. Εάν η Ταϊβάν θέλει να κοντράρει το Πεκίνο, θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις. Οι πόροι υπάρχουν.

Η Foxconn, γνωστή παγκοσμίως ως ο κορυφαίος κατασκευαστής iPhone και μιας ευρείας γκάμας ηλεκτρονικών συσκευών, έχει ήδη ξεκινήσει μια επιθετική στρατηγική διαφοροποίησης στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.
Στόχος της είναι να προσφέρει μια βάση για ηλεκτρικά οχήματα, με τεχνογνωσία σε διαμορφώσιμη πλατφόρμα που θα διαθέσει η ίδια σε διάφορους κατασκευαστές, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα έξοδα που απαιτούνται από τους καθιερωμένους παίχτες από τα τμήματα Έρευνας και Εξέλιξης.

Θα παρέχει δηλαδή μια ευέλικτη βάση (σασί, μπαταρία, ηλεκτρομοτέρ και ηλεκτρονικά) πάνω στην οποία διαφορετικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων θα μπορούν να κατασκευάσουν τα δικά τους μοντέλα. Με αυτό τον τρόπο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θα χρειάζεται πλέον να δημιουργούν από μηδέν κάθε νέο ηλεκτρικό μοντέλο. Θα επικεντρώνονται μόνο στον σχεδιασμό, τον εξοπλισμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Το περασμένο Μάιο, το νεότερο μέλος της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, η Mitsubishi, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με μια θυγατρική της Foxconn για την δημιουργία ενός μοντέλου που θα προορίζεται για τις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Σε περίπτωση όμως συνεργασίας με τη Nissan, κάνουμε λόγο για μοντέλα που προορίζονται για παγκόσμια διάθεση και με μεγάλο όγκο παραγωγής.