Μέσα στο 2023 το Tesla των 21 χιλιάδων ευρώ

Tesla Model 2 Design

Ο Elon Musk φέρεται να ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της Tesla ότι το πρώτο συμπαγές και προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αμερικανικής εταιρείας θα βγει στην παραγωγή το 2023 - και πιθανώς χωρίς καν να διαθέτει τιμόνι.

Έναν χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση του διευθύνωντος συμβούλου της Tesla ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός μικρού EV που θα κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες όχι πάνω από 25.000 δολάρια (21.000 ευρώ), τώρα ο Musk γνωστοποίησε ότι αυτό θα μπει στη γραμμή παραγωγής το 2023 - και, μάλιστα, υπαινίχθηκε ότι ίσως να είναι και πλήρως αυτόνομο.

Συγκεκριμένα, σε μια ευρεία συνάντηση με τους εργαζόμενους της εταιρείας τους έκανε την αινιγματική ερώτηση: «θέλετε αυτό το αυτοκίνητο να έχει τιμόνι και πετάλια;». Θυμίζουμε ότι το 2019 η Tesla δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία, του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου χωρίς τιμόνι, θέτοντας τότε ως στόχο να γίνει πραγματικότητα μέσα σε δύο χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτοτε μεσολάβησε η παγκόσμια κρίση της πανδημίας που επέφερε τεράστιες καθυστερήσεις - ειδικά λόγω των μεγάλων ελλείψεων της εφοδιαστικής αλυσίδας ηλεκτρονικών hardware. Αλλά τώρα, με την εξαγγελία του Musk για το μικρό Tesla, πιθανώς να πραγματωθεί το '23 και το όραμά του εκείνο για το εσωτερικό χωρίς τιμόνι και πετάλια.

Η πραγμάτωση εξαρτάται από την εξέλιξη της επίπεδου 5 αυτονομίας από την Tesla. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ το λογισμικό Beta του υφιστάμενού της προγράμματος αυτόνομης οδήγησης, το οποίο εξακολουθεί να απαιτεί τη συμμετοχή του οδηγού.

Μέσω του λογισμικού Beta, όμως, θα συλλέγεται πληθώρα πληροφοριών, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την εξέλιξη του προγράμματος πλήρως αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5.

Η επίτευξη της απαιτούμενης οδικής ασφάλειας και η λήψη έγκρισης του συστήματος από τις αμερικανικές αρχές θα καθορίσουν κατά πόσο το νέο, προσιτό ηλεκτρικό hatchback της Tesla θα είναι αυτόνομο ή όχι, αν θα έχει τιμόνι και πετάλια ή όχι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινεζικός ανταγωνισμός της Tesla προγραμματίζει την ευρεία χρήση της πλήρως αυτόνομης οδήγησης -αρχικά σε αυτοκίνητα στόλων και car-sharing- από το 2022.

Μία από τις πολλές ψηφιακές «προτάσεις» ιδιωτών σχεδιαστών για το φημολογούμενο Tesla Model 2
Μία από τις πολλές ψηφιακές «προτάσεις» ιδιωτών σχεδιαστών για το φημολογούμενο Tesla Model 2

Το συμπαγές Tesla των 21K Ευρώ πιθανότατα θα παράγεται στο Gigafactory της Σαγκάης, για το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς. Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εγκιανιάστηκε πέρσι ένα κέντρο έρευνας και εξέλιξης, με σκοπό -όπως τον έθεσε η Tesla- «την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου προσανατολισμένου στις ανάγκες της κινεζικής αγοράς, ενώ πολύ σύντομα η Tesla έδωσε στη δημοσιότητα και ένα πρωτόλειο σχέδιο του αυτοκινήτου αυτού (κεντρική φωτό).

Τέλος, ο Musk εξήγησε ότι η -σχετικά χαμηλή για τα σημερινά δεδομένα- τιμή των 25k δολαρίων του νέου, συμπαγούς Tesla επιτυγχάνεται χάρη στις νέες τεχνολογίες των μπαταριών και στη νέα μεθοδολογία κατασκευής τους, που επιτρέπουν τη μείωση του κόστους τους κατά 50 τοις εκατό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ