Το μεγάλο ηλεκτρικό SUV της Porsche θα φτάνει μέχρι τους 1.000 ίππους

Porsche Cayenne Facelift 2024

Η ναυαρχίδα των SUV και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Porsche θα είναι μια πανίσχυρη σπορ μηχανή στην άσφαλτο, αλλά θα ενσωματώνει και πλειάδα τεχνολογιών για την off-road ικανότητά του.

Είναι γνωστό από μήνες ότι η εταιρεία του Zuffenhausen ετοιμάζει ένα μεγάλο, επταθέσιο ηλεκτρικό SUV που θα τοποθετηθεί πάνω από την Cayenne - η οποία επίσης θα αποκτήσει αμιγώς ηλεκτρική έκδοση στη γέα της γενιά, όπως και η Macan. Προς το παρόν, στη φάση της εξέλιξής του, το πρώτο έχει τον κωδικό Κ1, πριν του δοθεί η τελική του εμπορική ονομασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Porsche K1, λοιπόν, θα βασίζεται στη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα SSP που εξελίσσουν τα τελευταία χρόνια οι Porsche-Audi. Η αρχιτεκτονική αυτή, μάλιστα, στην περίπτωση του συγκεκριμένου SUV θα είναι τεχνολογίας 900 Volt, για την περαιτέρω μείωση του χρόνου φόρτισης - περίπου 15 λεπτά για την πλήρωση της μπαταρίας σε ποσοστό 10-80%, σε ιδανικές συνθήκες. Και η μπαταρία θα ενσωματώνει επίσης τη νέα τεχνολογία που εξελίσσει η Porsche.

Η Κ1 θα διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες αλλά χωρίς πλέον την ανάγκη του κιβωτίου δύο σχέσεων που έχει η Taycan, λόγω της βελτιωμένης τεχνολογίας ψύξης τους. Η ισχύς θα είναι συνεχής και θα στέλνεται στα δύο μπλοκέ διαφορικά, φτάνοντας τους 650 ίππους σε φυσιολογικές συνθήκες και αγγίζοντας κατά περίσταση το peak των 1.000 ίππων. Το ίδιο σύστημα ηλεκτροκίνησης αναμένεται να αποκτήσει στο μέλλον και η Taycan.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το SUV θα συνοδεύεται από ρυθμιζόμενη αερανάρτηση, που θα το καθιστά ικανό εκτός δρόμου, ενώ ο σχεδιασμός του θα είναι ένας αρκετά σπορ συνδυασμός της sedan και της Crossover σιλουέτας. Κάτι σαν την Cayenne Coupe, αλλά περίπου 20% μεγαλύτερη για να χωρέσει και η τρίτη σειρά επιβατών.

Όλα αυτά εξελίσσονται από την Porsche με ορίζοντα το 2030, που αναμένεται να είναι έτοιμες οι νέας τεχνολογίας μπαταρίες για να εφοδιάσουν την ηλεκτρική SUV ναυαρχίδα της - όπως και το διάδοχο της 918. Ίσως το πρώτο πρωτότυπο του αυτοκινήτου να εμφανιστεί μέσα στο 2026, λίγο μετά την ηλεκτρική Macan που περιμένουμε το 2024 και την Cayenne EV που θα λανσαριστεί το '25.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ