Η Ford ετοιμάζει νέα ηλεκτρικά μικρά αυτοκίνητα

ford range

Η Ford ετοιμάζει δύο νέα ηλεκτρικά χάτσμπακ, τα οποία θα την επαναφέρουν στην κατηγορία των μικρών, ενώ θα προσφέρουν και μια νέα επιλογή σε αυτή των μικρομεσαίων αυτοκινήτων.

Το Ford Fiesta έχει ήδη φτάσει στο τέλος της παραγωγής του, και το ίδιο θα συμβεί και με το Focus το 2025, που σημαίνει ότι πλέον η Ford δεν θα έχει κάποιο μη-SUV μοντέλο στην ευρωπαϊκή γκάμα της - αν εξαιρέσουμε την εξωτική Mustang.

Ford
Ανεπίσημη ψηφιακή απεικόνιση της ενδεχόμενης εμφάνισης του νέου ηλεκτρικού citycar της Ford
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πρώτη φάση ο εξηλεκτρισμός της Ford περιλαμβάνει την τετράδα των ηλεκτρικών της SUV, που θα ολοκληρωθεί με τα νέα Puma Gen-E και Capri δίπλα στα υπάρχοντα Mustang Mach-E και Explorer.

Όμως στη συνέχεια η εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφέρει από το 2026 και χαμηλά ηλεκτρικά hatchback, πόλης και ηλεκτρικά - δηλαδή τους EV διαδόχους των Fiesta και Focus. Αυτά “αναμφίβολα” έχουν θέση στη μελλοντική γκάμα της εταιρείας στην ήπειρό μας, όπως είπε στο βρετανικό Autocar ο διευθυντής της Ford Ευρώπης Martin Sander.

Ford Fiesta
Η τρέχουσα, τελευταία γενιά του Ford Fiesta

Ο Sander συνέχισε: “Υπάρχουν κάποιες αξίες που μας έκαναν επιτυχημένους την τελευταία διετία, όπως η αξιόλογη ποιότητα και τη σχέση αξίας-τιμής. Δεν θα φύγουμε από αυτές. Πρόκειται για θεμελιώδεις αξίες που έχει η Ford παγκοσμίως για πολλά χρόνια. Θα δείτε διαφορετική ποιότητα από άποψη σχεδιασμού, εσωτερικών, απόδοσης και εξοπλισμού”.

Για παράδειγμα, συμπλήρωσε, η ποιότητα και το φινίρισμα του Explorer είναι “διαφορετικού επιπέδου από ό,τι είχατε δει από τη Ford στο παρελθόν, και αυτό είναι που αξίζει η εταιρεία. Η φίρμα είναι τόσο πλούσια και ισχυρή, και πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο χτίσιμο της ισχύος της εταιρείας στα προϊόντα μας για την Ευρώπη”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ford Focus
Το τωρινό Ford Focus

Το Explorer, όπως και το επερχόμενο Capri, βασίζονται στην πλατφόρμα ΜΕΒ της Volkswagen, όμως μετά από αυτά θα έρθει η νέα ηλεκτρική πλατφόρμα της Ford. Ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προδιαγραφές των αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν τη δεύτερη, όμως υφίσταται το ενδεχόμενο η συνεργασία της Ford με τη VW να συνεχιστεί με την άντληση της μικρότερης πλατφόρμας ΜΕΒ Entry, για να βασίσει σε αυτή τον ηλεκτρικό διάδοχο του Fiesta.

Στην ίδια αρχιτεκτονική θα βασίζεται και το νέο Volkswagen ID.2, καθώς και τα αντίστοιχα Skoda Epiq και Cupra Raval. Είναι μια κατηγορία, των ηλεκτρικών citycars με αρχική τιμή στις 25.000 ευρώ, που γνωρίζει ήδη τεράστια άνθηση, με πολλούς υφιστάμενους αλλά και επερχόμενους ανταγωνιστές. Και προφανώς η εταιρεία του μπλε οβάλ δεν θέλει να είναι απούσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το σκοπό αυτό, καθώς και λόγω της πτώσης των πωλήσεων των ακριβώn ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Ford ήδη διαμόρφωσε μια ομάδα έρευνας για τη μελέτη ενός μοντέλου που θα τεθεί στη βάση της γκάμας της, με επικεφαλής τον Alan Clarke - πρώην μηχανικό του Tesla Model Y.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ