Το αστέρι της Mercedes-Benz γιορτάζει 100 χρόνια ιστορίας

Mercedes αστέρι

Ήταν 5 Νοεμβρίου του 1921 όταν η εταιρεία Daimler-Motoren-Gesellschaft κατοχύρωσε το λογότυπό με το αστέρι, το οποίο είναι αναγνωρίσιμο μέχρι σήμερα και γιορτάζει έναν αιώνα ζωής!

Ένα σήμα που τοποθετήθηκε πρώτη φορά στο καπάκι του ψυγείου και σταδιακά χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα μέρη των επιβατικών αλλά και των επαγγελματικών μοντέλων της γερμανικής μάρκας. Ας δούμε όμως αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία.

Μετά το θάνατο του Gottlieb Daimler, το 1900, οι γιοι του θυμήθηκαν ένα αστέρι το οποίο είχε προσθέσει σε μία κάρτα που είχε φτιάξει νωρίτερα και απεικόνιζε όλη την οικογένεια. Τους άρεσε σαν ιδέα, καθώς θεωρούσαν πως αντικατόπτριζε το όραμα του πατέρα τους για αυτοκίνηση "τη γη, το νερό και τον αέρα". Έτσι, στις 24 Ιουνίου του 1909, η Daimler κατέθεσε τη πατέντα με το τριάκτινο αστέρι, δίχως όμως τον κύκλο γύρο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγε εβδομάδες αργότερα, στις 6 Αυγούστου του 1909, η Benz & Cie που τότε ήταν ακόμα ανταγωνιστής της Daimler, κατέθεσε αίτηση για το δικό της δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με το λογότυπο Benz, το οποίο ήταν πλαισιωμένο από ένα δάφνινο στεφάνι. Μέχρι πρότινος, εκεί βρισκόταν ένας οδοντωτός τροχός αλλά οι συνεχιζόμενες νίκες στους αγώνες, οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι δύο εταιρείες (που μετρούσαν αμφότερες 38 έτη ζωής!) συγχωνεύτηκαν και το ίδιο συνέβη κατά κάποιο τρόπο με τα λογότυπά τους: παρέμεινε το τριάκτινο αστέρι, παρέμεινε και το δάφνινο στεφάνι. Ενώ επιλέχθηκε το όνομα Mercedes, που προέκυψε από την κόρη του Αυστριακού επιχειρηματία και οδηγού αγώνων, Emil Jellinek.

Κι αν τα παραπάνω είναι ευρέως γνωστά, υπάρχει και μία ακόμα ιστορία που ίσως να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή σας. Βλέπετε πίσω στο 2021, η Daimler είχε κατοχυρώσει και σήμα με τετράκτινο αστέρι, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1989! Τη χρονιά που ιδρύθηκε η DaimlerChrysler Aerospace.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερα στο παρακάτω video...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ