Γυρισμένα χιλιόμετρα στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Τι πρέπει να κάνω εάν την πατήσω

Used Car Market 1

Οι αγοραστές που έχουν πέσει θύματα απάτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τα χρονικά νομικής αντίδρασής τους.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την αγορά κάποιου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου καθώς εγκυμονούν σημαντικοί κίνδυνοι που πιθανόν να μετατρέψουν κάποια «ευκαιρία» σε πραγματικό εφιάλτη.

Τι γίνεται όμως αν ο αγοραστής κάποιου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου διαπιστώσει τελικά ότι το όχημα που απέκτησε δεν είναι αυτό που έλεγε ο πωλητής και έχει γυρισμένα χιλιόμετρα, είναι τρακαρισμένο ή το βιβλίο service είναι πλαστό;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικηγορικό γραφείο «KKn’A LAW» που ανήκει στους δικηγόρους Νικόλαος Κ. Κουμουλέντζο και Κωνσταντίνο Κακαβούλη συμβουλεύουν τι πρέπει να κάνουν οι εξαπατημένοι καταναλωτές καθώς οι προθεσμίες αντίδρασης είναι περιορισμένες.

Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι νομικές αξιώσεις εγείρουν και οι υποψήφιοι αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που δεν προχώρησαν στην αγορά του καθώς στην περίπτωση αυτή η πράξη εκ μέρους του πωλητή συνιστά απόπειρα απάτης.

Όπως επισημαίνουν στο Carandmotor.gr οι ιδιοκτήτες του δικηγορικού γραφείου «KKn’A LAW»: «Σε ό,τι αφορά την αγορά αυτοκινήτου στην χώρα μας, η αυξανόμενη τιμή πώλησης των νέων οχημάτων σε συνδυασμό με την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, φαίνεται να διατηρεί στην κορυφή της ζήτησης τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει πολλούς “επιτήδειους” να επιδίδονται σε αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα πραγματικά χαρακτηριστικά των οποίων πόρρω απέχουν από αυτά που παρουσιάζονται στον εκάστοτε αγοραστή. Κλασικά παραδείγματα παραπειστικών πληροφοριών που παρέχονται στο αγοραστικό κοινό προκειμένου να αυξήσουν το ενδιαφέρον του και να επιτευχθεί μια παραπλανητική πώληση, αφορούν τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, καθώς και το αν είναι “ατρακάριστο”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από νομικής σκοπιάς, σε περίπτωση που ο αγοραστής διαπιστώσει ότι οι πληροφορίες που τού παρασχέθηκαν για τις ιδιότητες του πωληθέντος αυτοκινήτου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μπορεί κάλλιστα να εγείρει νομικές αξιώσεις για να επιτύχει τόσο την ποινική τιμώρηση του “απατεώνα” πωλητή, όσο και την οικονομική αποκατάστασή του από την απατηλή και επιζήμια αγοραπωλησία.

Πλήθος τέτοιων υποθέσεων έχουν απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, με μεγάλο αριθμό ποινικών αποφάσεων να καταδικάζει πωλητές ως δράστες του εγκλήματος της απάτης που τυποποιείται στο άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα. Επιπροσθέτως, σε οικονομικό/αποζημιωτικό επίπεδο, τα αστικά δικαστήρια δέχονται ότι σε περιπτώσεις όπου υφίσταται ευθύνη του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας του πωλούμενου αυτοκινήτου, ο αγοραστής δικαιούται, κατ’ επιλογή του, να απαιτήσει τη μείωση του τιμήματος της πώλησης, την αποζημίωσή του ή ακόμη και να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση πώλησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειωτέον ότι νομικές αξιώσεις μπορούν να εγείρουν και όσοι ανακάλυψαν τις ψευδείς ιδιότητες του αυτοκινήτου και δεν προχώρησαν στην αγορά του, καθώς στην περίπτωση αυτή η πράξη εκ μέρους του πωλητή συνιστά απόπειρα απάτης.

Οι αγοραστές που έχουν πέσει θύματα απάτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τα χρονικά νομικής αντίδρασής τους, καθώς ιδιαίτερα σε ποινικό επίπεδο, η προθεσμία για να υποβάλουν την απαιτούμενη έγκληση (μήνυση) για να εκκινήσει η ποινική διαδικασία, είναι μόλις 3 μήνες από τη γνώση της πράξης της απάτης και τουλάχιστον ενός εκ των δραστών της. Ως εκ τούτου, μόλις διαπιστώσουν ότι οι ιδιότητες του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που αγόρασαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, ώστε να λάβουν τη δέουσα νομική καθοδήγηση

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ