Πού και πότε οι Έλληνες τρακάρουν πιο συχνά - Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Αυτό ήταν το συχνότερο τρακάρισμα στους Ελληνικούς δρόμους το 2022 -Έρευνα Hellas Direct

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικού εδάφους αποκάλυψε το συχνότερο είδος τρακαρίσματος για τους Έλληνες οδηγούς τη χρονιά που μας πέρασε, το οποίο μάλλον αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους.

Στο άκουσμα της λέξης τρακάρισμα με αυτοκίνητο, το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως σε κάτι… ασυνήθιστο, κάτι που μπορεί να συμβεί σπάνια και συνήθως έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η ασφαλιστική Hellas Direct και αφορούν στο σύνολο του 2022, αποκαλύπτουν τους συχνότερους τύπους τροχαίου ατυχήματος που καταγράφηκαν στην ελληνική επικράτεια με τα πρωτεία να πηγαίνουν σε ένα τρακάρισμα που σπάνια περνά από το μυαλό, αλλά (ευτυχώς ίσως) είναι και το κοινό.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δεδομένα της Hellas Direct ο συχνότερος τύπος ατυχήματος με αυτοκίνητο στους ελληνικούς δρόμους είναι το τρακάρισμα με όχημα που είναι παρκαρισμένο. Μάλιστα η ασφαλιστική εταιρεία τονίζει πως η σύγκρουση με σταθμευμένο αυτοκίνητο ήταν το συχνότερο είδος τρακαρίσματος για (τουλάχιστον) δεύτερη σερί χρονιά στην Ελλάδα με το ποσοστό να φτάνει στο 36%.

Τρακάρισμα

Πίσω του στη δεύτερη θέση, με ποσοστό που φτάνει στο 19,65% βρίσκεται το τρακάρισμα που έχει ως αιτία τη μικρότερη από το ιδανικό απόσταση σε σχέση με το προπορευόμενο όχημα, με τον υπαίτιο οδηγό να μην έχει αφήσει τα απαραίτητα μέτρα από αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν ισοβαθμία με το δεύτερο συχνότερο είδος τρακαρίσματος έχουμε γι' αυτό που ακολουθεί στην τρίτη θέση, το οποίο θα αποτελέσει επίσης έκπληξη για την πλειοψηφία των οδηγών. Με ποσοστό 19,45% το τρίτο συχνότερο τρακάρισμα στους ελληνικούς δρόμους έχει σαν αιτία την κίνηση με όπισθεν και την αναστροφή.

Παράλληλα η μη τήρηση των απαγορεύσεων του ΚΟΚ «ευθύνεται» για το 12,1% των ατυχημάτων που κατέγραψε η Hellas Direct, ενώ με ποσοστό 9%, την πρώτη πεντάδα κλείνει η σύγκρουση σε αλλαγή πορείας ως συχνότερη αιτία τρακαρίσματος στην Ελλάδα.

Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας έρχονται να καταρρίψουν και έναν μύθο αναφορικά με το πού συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα και αυτά τα δεδομένα είναι από μόνα τους ικανά να ανοίξουν τα μάτια όλων των οδηγών και να τους θέσουν προ των ευθυνών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση λοιπόν με τα όσα μπορεί να φαντάζεται ή να πιστεύει κανείς, το μεγαλύτερο ποσοστό (39,76%) των ατυχημάτων το 2022, έλαβε μέρος σύμφωνα με την Hellas Direct στους δρόμους που ένας οδηγός... γνωρίζει ίσως καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους (!).

Τρακάρισμα

Τα δεδομένα έδειξαν λοιπόν ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα έγιναν σε απόσταση έως και μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το σπίτι του οδηγού, με την απόσταση 5-10 χλμ. να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 15,75% και την απόσταση από 2,5 έως και πέντε (5) χλμ. τρίτη με ποσοστό 15,38%.

Έτσι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σε έως και 10 χλμ. απόστασης από το σπίτι, στους δρόμους δηλαδή που υποτίθεται γνωρίζουμε καλύτερα από όλους, γίνεται το 70,89% επί του συνόλου των τρακαρισμάτων. Αντίθετα τα ατυχήματα που γίνονται μακριά από το σπίτι, σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ. από αυτό, αναλογούν στο μόλις 12,28 επί του συνόλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα της Hellas Direct αποκαλύπτει επίσης τις μέρες και τις ώρες που δηλώνονται τα περισσότερα ατυχήματα με την Δευτέρα να αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» συγκεντρώνοντας το 17,1% των ατυχημάτων. Παράλληλα, οι πιο «δύσκολες» ώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα τρακαρισμάτων είναι τα χρονικά διαστήματα 12:00-15:00 (24,8%) και 15:00-18:00 (20%).

Τα στατιστικά δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι με λίγη παραπάνω προσοχή από την πλευρά των οδηγών, ειδικά στα πρώτα 10 χιλιόμετρα που διανύουν από το σπίτι τους τα τροχαία ατυχήματα μπορούν να μειωθούν περισσότερο και από 50%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ