Πόσο θα αυξήσει τις τιμές των αυτοκινήτων το Euro 7;

Euro 7 Emissions 1

Η νέα οδηγία θα προκαλέσει την αύξηση του κόστους των αυτοκινήτων από 4 έως 10 φορές σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Σοκ προκαλεί η νέα μελέτη της Frontier Economics σχετικά με την αύξηση του κόστους κατασκευής των αυτοκινήτων η οποία θα προκληθεί από τη νέα οδηγία ρύπων Euro 7. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύει η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACE) η εφαρμογή της οδηγίας ρύπων Euro 7 θα αυξήσει άμεσα το κόστος κατασκευής των αυτοκινήτων από 4 έως 10 φορές σε σχέση με αυτές που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα το κόστος ανά όχημα θα είναι περίπου 2.000 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης βενζίνης και κοντά στα 12.000 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία με κινητήρα diesel.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά τα στοιχεία είναι 4 έως 10 φορές υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής στην εκτίμηση επιπτώσεων του Euro 7 (180-450 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά και 2.800 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία), τονίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Αυτές οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν μόνο το άμεσο κόστος κατασκευής, κυρίως για εξοπλισμό και επενδύσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πρόσθετα κόστη δεν αντιστοιχούν στις τιμές αγοράς. Αντίθετα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές για τους τελικούς χρήστες.

Συνεπώς, οι αυξήσεις των τιμών θα είναι πιθανότατα υψηλότερες από τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Εκτός από το άμεσο κόστος κατασκευής, η οδηγία ρύπων Euro 7 θα προκαλέσει έμμεσο αυξημένο κόστος, όπως η υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια ζωής ενός οχήματος, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος καυσίμου κατά 3,5% – ύψους 20.000 ευρώ επιπλέον για φορτηγά μεγάλων αποστάσεων και 650 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Αυτές οι έμμεσες δαπάνες – που αγνοούνται στην εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής – έρχονται πάνω από τις άμεσες δαπάνες. Θα πρόσθεταν στο συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας ενός οχήματος, ασκώντας πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και ανόδου των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ