Γιατί το νέο Toyota bZ4X αλλάζει τα δεδομένα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Toyota bZ4X 1

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Toyota ανατρέπει τα δεδομένα στην ηλεκτροκίνηση, χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά που του εξασφάλισε η πολυετής εμπειρία της ιαπωνικής εταιρείας στον εξηλεκτρισμό.

Η Toyota παράγει μαζικά μοντέλα Hybrid, Plug-In Hybrid Electric, καθώς και οχήματα κυψελών καύσιμου υδρογόνου, με τη γκάμα της να ολοκληρώνεται με την εισαγωγή της σειράς bZ και με αμιγώς ηλεκτρικά. Έχοντας ήδη εμπειρία στα εξηλεκτρισμένα οχήματα για περισσότερα από 25 χρόνια, με το πρώτο υβριδικό Prius να κυκλοφορεί τη δεκαετία του ‘90, τώρα ήρθε η ώρα όπου η γνώση και η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Toyota bZ4X 2

Τα αρχικά bZ προέρχονται από τη στρατηγική της Toyota «beyond Zero» για προστασία του περιβάλλοντος μέσω σύγχρονων τρόπων μετακίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά και πολλά παραπάνω από απλώς αυτό. Μέσω του «beyond Zero» η εταιρεία δεσμεύεται να κάνει τη μετακίνηση καλύτερη για όλους. Να προσφέρει μετακίνηση που όχι μόνο δεν έχει εκπομπές αλλά επιδρά και θετικά στο περιβάλλον, που δε γνωρίζει περιορισμούς, που δε συναντά εμπόδια, που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Φυσικά τα αρχικά, bZ σηματοδοτούν, επιπλέον και μια νέα οικογένεια ηλεκτρικών μοντέλων της ιαπωνικής εταιρείας, με το πρώτο από αυτά να είναι το νέο SUV bZ4X.

Toyota bZ4X 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτέλεσμα, η Toyota να διαθέτει μια πλούσια γκάμα εναλλακτικών εξηλεκτρισμένων τεχνολογιών που δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή να επιλέξει το αυτοκίνητο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του, είτε αφορούν τη χρήση είτε τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις διαθέσιμες υποδομές.

Το νέο bZ4X είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota που βασίζεται σε πλατφόρμα εξελιγμένη αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την eTNGA. Το συγκεκριμένο πάτωμα χάρισε μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές, τόσο από άποψη εικόνας όσο και χωροταξίας για επιβάτες και αποσκευές.

Toyota bZ4X 5

Διαθέτει δύο επιλογές συστήματος κίνησης, ένα προσθιοκίνητο με ηλεκτρομοτέρ 201 ίππων και 266 Nm, και ένα τετρακίνητο για ελευθερία κίνησης σε διάφορα τερέν με δύο ηλεκτρομοτέρ (ένα σε κάθε άξονα) συνδυαστικής απόδοσης 215 ίππων και 337 Nm.

Και στις δύο εκδόσεις, η μπαταρία έχει χωρητικότητα 71,4 kWh και εξασφαλίζει αυτονομία που φτάνει τα 513 χλμ. Επιπλέον, χάρη στον ενσωματωμένο φορτιστή των 11 kW, μία πλήρης φόρτιση σε αντίστοιχης ισχύος wallbox διαρκεί μόλις 6μιση ώρες. Σε ταχυφορτιστή, θα χρειαστεί 30 λεπτά για να γεμίσει η μπαταρία από το 0% στο 80% (150 kW).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Toyota bZ4X 7

Η βαθιά γνώση της Toyota πάνω στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης εξασφάλισε μεγαλύτερη σιγουριά για την απόδοση και την αντοχή όλων των μερών του νέου μοντέλου, με την μπαταρία να καλύπτεται με εγγύηση 10 ετών ή 1.000.000 χιλιομέτρων. Επιπλέον, τα εξαρτήματα και τα υλικά της προηγμένης μπαταρίας μπορούν να αποθηκευτούν για μελλοντική επαναχρησιμοποίηση ή ακόμη και να ανακυκλωθούν σε νέες μπαταρίες.

Toyota bZ4X 8
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φιλοσοφία όμως «beyond Zero» της Toyota δεν δίνει έμφαση μόνο στα high-end χαρακτηριστικά των νέων ηλεκτρικών της μοντέλων, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Με τα νέα μοντέλα bZ, η ιαπωνική εταιρεία προωθεί συνολικά έναν αναβαθμισμένο τρόπο μετακίνησης και με τη νέα πλατφόρμα ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων eTNGA, καταφέρνει να κάνει τη σύγχρονη κινητικότητα προσβάσιμη και ταιριαστή σε όλους. Παράλληλα, προσφέρει ένα μοναδικής αισθητικής και πολυτελές περιβάλλον διαβίωσης για τον οδηγό και τους επιβάτες, με κορυφαία απόδοση στον τομέα της ασφάλειας, τόσο για τους επιβάτες όσο και για αυτούς που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο (πεζοί, δικυκλιστές κ.α.).

Toyota bZ4X 4

Με οδηγό τα 25 χρόνια εμπειρίας στον εξηλεκτρισμό, η Toyota πρωτοπορεί και φέρνει το μέλλον της ηλεκτροκίνησης, σήμερα. Με περισσότερες από 20 εκατομμύρια πωλήσεις εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, ο ιαπωνικός κολοσσός συνεχίζει να καινοτομεί χάρη στην εκτενή εμπειρία στην ανάπτυξη σύγχρονης τεχνολογίας μπαταριών και στην αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας του συστήματος, προσφέροντας αξιόπιστη απόδοση με εξαιρετική αντοχή στο χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό SUV bZ4X της Toyota θα λανσαριστεί στο ελληνικό αγοραστικό κοινό μέσα στον Ιούνιο. Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ