5 οικογενειακά SUV χωρίς τέλη κυκλοφορίας

Ford Kuga Plug-In Hybrid

Τα SUV δεν είναι μόνο μια δημοφιλής επιλογή στο αυτοκινητικό στερέωμα της εποχής μας, αλλά αποτελούν και την ιδανική κατηγορία οχημάτων για τον πολυάσχολο οικογενειάρχη.

Όλοι οι κατασκευαστές διαθέτουν ένα τέτοιο μοντέλο στην γκάμα τους, περιλαμβάνοντας πληθώρα εκδόσεων για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών. Μια έρευνα αγοράς για μοντέλο της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορεί να σας βάλει σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με τις διαθέσιμες εκδόσεις κινητήρα και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να τα βάλετε κάτω και να δείτε ποια ταιριάζει σε εσάς και φυσικά, ποια δεν σας βγάζει εκτός προϋπολογισμού.

Όταν θα φτάσετε σε αυτό το σημείο, το μάτι σας θα πέσει πάνω και στις plug-in hybrid εκδόσεις των μοντέλων που σας ενδιαφέρουν. Η δυνατότητα ηλεκτρικής αυτονομίας που μπορεί να καλύψει τις καθημερινές σας μετακινήσεις, η γρήγορη φόρτιση λόγω μεγέθους της μπαταρίας και φυσικά η φιλικότητα προς το περιβάλλον, είναι αναντίλεκτα σημαντικοί λόγοι για να προχωρήσετε στην αγορά μιας τέτοιας έκδοσης. Κερασάκι στην τούρτα, οι καλές έως πολύ καλές επιδόσεις που προσφέρει ο συνδυασμός θερμικού και ηλεκτρικού κινητήρα του υβριδικού συστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν κόστος που φαίνεται υψηλό σε πρώτη ανάγνωση, αλλά η απόσβεση του θα έρθει από την χρήση και μάλιστα αρκετά γρήγορα. Αρκεί βέβαια να φορτίζετε καθημερινά την μπαταρία του plug-in hybrid συστήματος κίνησης για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα προσόντα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολύ χαμηλές εκπομπές CO2 των συγκεκριμένων εκδόσεων δεν επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη τους με ετήσια τέλη κυκλοφορίας και επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση στο Δακτύλιο, ενώ χάρη στην τιμή προ φόρων κάτω από τα 40.000 ευρώ, ενδείκνυνται για εταιρική χρήση.

Citroen C5 Aircross Hybrid
Τιμή: από 43.500 ευρώ

Citroen C5 Aircross Hybrid 1

Η πρόταση της Citroen στα επαναφορτιζόμενα υβριδικά οικογενειακά SUV ακούει στο όνομα C5 Aircross Hybrid. Το συγκεκριμένο υβριδικό σύστημα συνδυάζει έναν 1.6 βενζινοκινητήρα PureTech ισχύος 180 ίππων, με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 109 ίππων που είναι εγκατεστημένος στο αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων e-EAT. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει χωρητικότητα 13.2 kWh και μπορεί να εξασφαλίσει ηλεκτρική αυτονομία που μπορεί να φτάσει τα 55 χλμ.. Στην υβριδική λειτουργία, οι δύο κινητήρες προσφέρουν συνδυαστική ισχύ 225 ίππων στους εμπρός τροχούς και μέγιστη ροπή 320 Nm, ενώ ο κινητήρας εσωτερικής καύσης διαθέτει και μονάδα μίζας/γεννήτριας για άμεσες και αθόρυβες μετακινήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιδόσεις που χαρίζει το plug-in hybrid σύστημα κίνησης είναι αρκετά καλές και σύμφωνα με τον κατασκευαστή για να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 8,9 δλ., με την τελική ταχύτητα να ακουμπά τα 225 χλμ./ώρα. Επιπλέον, σε ήπιο ρυθμό κίνησης και με φορτισμένη την μπαταρία, η μέση κατανάλωση καυσίμου των καθημερινών μετακινήσεων σας θα πέσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Citroen C5 Aircross PHEV 2

Το Citroen C5 Aircross Hybrid διατίθεται σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και όλες τους έχουν λιανική τιμή προ φόρων κάτω από τα 40.000 ευρώ. Κατά τα άλλα, το οικογενειακό SUV της γαλλικής εταιρείας προσφέρει απαράμιλλη άνεση χάρη στα καθίσματα Advanced Comfort και την ανάρτηση με τα αμορτισέρ Progressive Hydraulic Cushions, ενώ οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές (460 λτ.) και ο εξοπλισμός από την βασική κιόλας έκδοση δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ford Kuga PHEV
Τιμή: Από 45.715 ευρώ

Ford Kuga PHEV 1

Πρωταγωνιστής στην συγκεκριμένη έκδοση του Ford Kuga δεν είναι άλλος από το plug-in hybrid σύστημα κίνησης. Η αρχιτεκτονική του περιλαμβάνει έναν ατμοσφαιρικό 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα Duratec 2.5 λίτρων με 152 ίππους που λειτουργεί στον κύκλο καύσης Atkinson και ένα ηλεκτρομοτέρ ισχύος 132 ίππων που παίρνει ενέργεια από μία μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 14,4 kWh. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος φτάνει τους 225 ίππους και η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου CVT.

Η ηλεκτρική αυτονομία που προσφέρει το επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα φτάνει τα 56 χλμ., και οι επιδόσεις του ικανοποιούν με τα παραπάνω και κινούν με άνεση το Ford Kuga. Σύμφωνα με την Ford, η επιτάχυνση από στάση τα 100 km/h χρειάζεται 9,2 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 200 χλμ./ώρα. Και σε αυτή την περίπτωση, ο τρόπος οδήγησης παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη χαμηλής μέσης κατανάλωσης καυσίμου, με την έξυπνη χρήση και του συστήματος ανάκτησης της ενέργειας να προσθέτει “ηλεκτρικά” χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ford Kuga PHEV 2

Το Ford Kuga διατίθεται σε μία έκδοση εξοπλισμού, την ST-Line X, που ξεχωρίζει για την πληρότητα των χαρακτηριστικών άνεσης και ασφάλειας που διαθέτει, ενώ η τιμή προ φόρων δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι φέρει την σπορ ανάρτηση των εκδόσεων ST-Line, η άνεση και τα οδικά χαρακτηριστικά του plug-in hybrid Kuga είναι από τα κορυφαία της κατηγορίας. Σε αντίστοιχο επίπεδο κυμαίνονται και οι χώροι για τους επιβάτες, με το πορτμπαγκάζ των 411 λίτρων να χωρά πολλά μπαγκάζια.

Jeep Compass 4xe
Τιμή: Από 44.600 ευρώ

Jeep Compass PHEV 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To plug-in hybrid σύστημα 4xe της Jeep αποτελείται από τον 1.3 GSE με απόδοση 130 ή 180 ίππους που διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα/γεννήτρια στη θέση της κλασικής μίζας, έναν ηλεκτροκινητήρα 60 ίππων για τους πίσω τροχούς με ενσωματωμένο διαφορικό (e-axle) και αυτόματο σασμάν έξι σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι η συνδυαστική ισχύς της πιο αδύναμης έκδοσης φτάνει τους 190 ίππους και της ισχυρότερης τους 240. Η μπαταρία ιόντων λιθίου του επαναφορτιζόμενου υβριδικού συστήματος του ανανεωμένου Compass έχει χωρητικότητα 11,4 kWh και αρκεί για 52 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας.

Και τα δύο επαναφορτιζόμενα υβριδικά συστήματα που μπορούν να εφοδιάσουν το Jeep Compass προσφέρουν δυνατές επιδόσεις εντός ασφάλτου και πολύ καλές εκτός δρόμου χάρη στο ηλεκτρομοτέρ στον πίσω άξονα. Σύμφωνα με την Jeep, για να πιάσουν τα 100 χλμ./ώρα από στάση χρειάζονται 7.9 δλ. η έκδοση των 190 ίππων και 7.3 δλ. αυτή με τους 240 ίππους, με την τελική να φτάνει τα 183χλμ./ώρα και 200 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Jeep Compass 4xe 2021 Interior
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδόσεις 4xe του ανανεωμένου Jeep Compass είναι πέντε, με την βασική να αφορά την έκδοση των 190 ίππων. Οι υπόλοιπες τέσσερις χρησιμοποιούν το ισχυρότερο σύστημα, με την κορυφαία να είναι η Trailhawk με τις ατελείωτες εκτός δρόμου δυνατότητες. Και οι πέντε εκδόσεις του όμως έχουν λιανική τιμή προ φόρων κάτω από τα 40.000 ευρώ. Η ανανεωμένη καμπίνα έχει χαρίσει ένα πιο εκλεπτυσμένο εσωτερικό και οι χώροι του θα καλύψουν τις ανάγκες μιας οικογένειας (420 λίτρα πορτμπαγκάζ).

Peugeot 3008 Hybrid/Hybrid4
Τιμή: Από 46.000 ευρώ

Peugeot 3008 HYBRID 2

Στο ανανεωμένο Peugeot 3008 υπάρχει δυνατότητα κίνησης στους εμπρός (HYBRID) ή στους τέσσερις τροχούς (HYBRID4). Την βάση και για τις δύο επαναφορτιζόμενες εκδόσεις αποτελεί ο 1.600άρης PureTech με τον άμεσο ψεκασμό και την twin scroll τουρμπίνα. Οι προσθιοκίνητες εκδόσεις HYBRID έχουν συνδυαστική ισχύ 225 ίππων και 320 Nm, 180 ίππους από τον θερμικό και 110 ίππους από το ηλεκτρομοτέρ στο κιβώτιο e-EAT8. Στην έκδοση HYBRID4 ο 1.6 PureTech αποδίδει 200 ίππους και 300 Nm και συνεργάζεται με δύο ηλεκτρομοτέρ. Το εμπρός είναι ενσωματωμένο στο αυτόματο κιβώτιο e-EAT8 με πολύδισκο συμπλέκτη και αποδίδει 110 ίππους και 320 Nm. Στους πίσω τροχούς, υπάρχει συνδεδεμένο ένα ακόμα ηλεκτρικό μοτέρ 113 ίππων και 160 Nm που βελτιώνει την πρόσφυση σε όλα τα τερέν και αναβαθμίζει τις επιδόσεις. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 300 ίππους και τα 520 Nm.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13,2 kWh προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία 56 χλμ. στην έκδοση HYBRID και 59 χλμ. στην HYBRID4. Στον τομέα των επιδόσεων, η προσθιοκίνητη έκδοση εξασφαλίζει 0-100 χλμ./ώρα σε 8.7 δλ. και τελική ταχύτητα 225 χλμ./ώρα, ενώ η τετρακίνητη ολοκληρώνει την συγκεκριμένη μέτρηση σε μόλις 5.9 δλ.. Η τελική της ταχύτητα φτάνει τα 235 χλμ./ώρα.

Peugeot 3008 HYBRID 2

Το ανανεωμένο Peugeot 3008 PHEV συνδυάζεται με τρία επίπεδα εξοπλισμού στην προσθιοκίνητη εκδοχή του με τους 225 ίππους (Allure, Allure Plus και GT) και τρία στην τετρακίνητη με τους 300 ίππους (Allure Plus, GT και GT Plus). Σε όλες τις εκδόσεις εξοπλισμού συναντάμε πολλά στοιχεία άνεσης και ασφάλειας που, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο και ολοκληρωμένο χαρακτήρα του μοντέλου, καταφέρνουν να δικαιολογούν την υψηλή τιμή του. Επιπλέον, όλες οι εκδόσεις έχουν τιμή προ φόρων κάτω από τα 40.000 ευρώ, εκτός από την κορυφαία HYBRID4 GT Plus. Το προσεγμένο εσωτερικό δικαιολογεί τον τίτλο premium και οι χώροι του ικανοποιούν και με το παραπάνω (395 λίτρα πορτμπαγκάζ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Volvo XC40 Recharge PHEV
Τιμή: Από 49.572 ευρώ

Volvo XC 40 Recharge PHEV 1

Το μικρότερο SUV της Volvo διαθέτει στην γκάμα του δύο plug-in hybrid εκδόσεις: τις T4 και T5 Recharge. Το θερμικό κομμάτι του συστήματος κίνησης αποτελείται από έναν 3κύλινδρο τούρμπο βενζίνης με 129 ίππους και 245 Nm στην έκδοση T4 και 180 ίππους και 265 Nm στην T5. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει και στις δύο περιπτώσεις 82 ίππους και 160 Nm και βρίσκεται σε άμεση επαφή με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Η συνδυαστική απόδοση της έκδοσης T4 είναι 211 ίπποι και 405 Nm, ενώ αυτή της T5 είναι 262 ίπποι και 425 Nm. Η κίνηση φτάνει αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς.

Η μπαταρία του επαναφορτιζόμενου υβριδικού συστήματος έχει χωρητικότητα 10,7 kWh και σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP χαρίζει αυτονομία 46 χλμ. Από πλευράς επιδόσεων, η έκδοση T4 επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 8.5 δλ. και η ισχυρότερη T5 σε 7.3 δλ.. Και στις δύο περιπτώσεις η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Volvo XC40 Recharge PHEV 2

Η έκδοση T4 μπορεί να συνδυαστεί με δύο επίπεδα εξοπλισμού (Inscription και R-Design) και η λιανική του τιμή προ φόρων δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Η ισχυρότερη Τ5 έκδοση προσφέρεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού (Inscription Expression, Inscription και R-Design), αλλά η μόνο η βασική έχει τιμή προ φόρων κάτω από τα 40.000 ευρώ. Οι χώροι και των δύο plug-in hybrid εκδόσεων δεν έχουν επιβαρυνθεί στον βαθμό που συμβαίνει στα υπόλοιπα μοντέλα, καθώς η μπαταρία βρίσκεται στο κεντρικό τούνελ του πατώματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πορτμπαγκάζ να διατηρήσει την χωρητικότητά του στα 452 λίτρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ