Μήπως η θέση «Auto» των προβολέων αδειάζει την μπαταρία; Τι λένε οι ειδικοί

Τα αυτόματα φώτα θεωρούνται στάνταρ εξοπλισμός στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα. Μπορούν όμως να επηρεάσουν αρνητικά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας;
Η μπαταρία του αυτοκινήτου αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας για όλα τα ηλεκτρονικά μέρη του οχήματος. Από το κλασσικό ραδιόφωνο των παλαιότερων μοντέλων, μέχρι και τα πολύπλοκα και τεχνολογικά συστήματα infotainment με τις τεράστιες οθόνες υψηλής ευκρίνειας που συναντάμε στα σύγχρονα μοντέλα, όλα αυτά τα μέρη ενεργοποιούνται και παραμένουν «ζωντανά», χάρη στην ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει η μπαταρία του αυτοκινήτου.
Σήμερα, μάλιστα, όπου και η αυτοματοποίηση πολλών λειτουργιών γύρω από το αυτοκίνητο θεωρείται μια από τις βασικές τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα αυτόματα φώτα είναι ένα κοινό εξοπλιστικό στοιχείο στα περισσότερα μοντέλα.
BUY NOW
Ουσιαστικά, τα αυτόματα φώτα λειτουργούν χάρη σε έναν αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει το επίπεδο φωτός του εξωτερικού περιβάλλοντος και στέλνει σήμα στην ECU για να ενεργοποιήσει τα φώτα όταν το αυτοκίνητο περνάει από σημεία με χαμηλό φωτισμό(για παράδειγμα σήραγγα τούνελ) ή κατά την διάρκεια νυχτερινής οδήγησης.

Ανάλογα το μοντέλο, η λειτουργία των αυτόματων φώτων μπορεί είτε να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη, είτε να μπορεί να απενεργοποιηθεί ώστε ο οδηγός να χειρίζεται στο manual τα φρένα, κατά τον παραδοσιακό τρόπο.
Εφόσον, όμως, είναι μονίμως ενεργοποιημένα, μπορούν τα αυτόματα φώτα να εξαντλήσουν την μπαταρία του αυτοκινήτου και να χαμηλώσουν το προσδόκιμο ζωής της;
Αρχικά, κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου, όταν δηλαδή ο κινητήρας είναι αναμμένος και σε λειτουργία, τα αυτόματα φώτα όχι μόνο δεν επηρεάζουν την υγεία της μπαταρίας, άλλα μπορεί να είναι και περισσότερο οικονομικά προς την ενέργεια από το χειροκίνητο άνοιξε-σβήσε.
Και αυτό γιατί, όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση, το δυναμό (ή αντίστοιχα ο εναλλακτής) αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας του αυτοκινήτου. Μέρος της μηχανικής ενέργειας που απελευθερώνει ο κινητήρας, μετατρέπεται σε ηλεκτρική και παρέχει ισχύ στα ηλεκτρονικά μέρη του οχήματος(σύστημα ψυχαγωγίας, ηλεκτρικά παράθυρα, φώτα κ.ο.κ.).

Μάλιστα, όχι μόνο μπορεί να αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας, άλλα και να επαναφορτίζει την μπαταρία. Γενικά, όταν ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος, είτε τα φώτα είναι αυτόματα, είτε χειροκίνητα, η μπαταρία δεν καταπονείται καθόλου.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο κινητήρας έχει σβήσει;
Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί, αν ο κινητήρας είναι σβηστός και τα φώτα μείνουν αναμμένα, τότε η μπαταρία του αυτοκινήτου θα αδειάσει πολύ γρήγορα.
Εδώ «κερδίζει» ξεκάθαρα η λειτουργία των αυτόματων φώτων καθώς, ανάλογα το μοντέλο,τα φώτα είτε σβήνουν με το που σβήνει ο κινητήρας, είτε με το που ανοίγεις την πόρτα για να βγεις, είτε με το που κλειδώσεις το αμάξι (αν και σε μερικά μοντέλα ενεργοποιείται η λειτουργία «Follow-Me-Home», η οποία διατηρεί τα φώτα ανοικτά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 30”).

Έτσι, αποτελούν μια λύση ασφάλειας ότι ο οδηγός δεν θα ξεχάσει τα φώτα του ανοικτά και ότι η μπαταρία δεν θα έχει αδειάσει μέχρι να το συνειδητοποιήσει.
Τέλος, να σημειωθεί πως αν και ο αισθητήρας φωτός και το ηλεκτρικό κύκλωμα καταναλώνουν ενέργεια από την μπαταρία, η κατανάλωση είναι αντίστοιχη του ρολογιού του οχήματος, αρά σχεδόν μηδαμινή.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ