Τα άγνωστα κόλπα για να μην σε ενοχλούν τα φώτα των αυτοκινήτων

Τα κόλπα για να μην σε ενοχλούν τα φώτα των αυτοκινήτων

Όλο και περισσότεροι οδηγοί παραπονιούνται για ενοχλήσεις από τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ένα φαινόμενο που θέτει τι βάσεις για τροχαίο ατύχημα.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα έχει αναμφίβολα συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις έχει οδηγήσει προς τον αντίθετο δρόμο.

Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα των τελευταίων ετών είναι τα φωτιστικά σώματα των αυτοκινήτων. Ειδικά από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των LED η απόδοσή τους έχει ανέβει κατακόρυφα σε σχέση με τα μοντέλα που φέρουν λάμπες πυρακτώσεως ακόμη και έναντι αυτοκινήτων που έχουν λάμπες αλογόνου ή Xenon.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα ξεκινά κυρίως από την προσπάθεια των οδηγών να βελτιώσουν την απόδοση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων τοποθετώντας σε αυτά LED λάμπες, αλογόνου ή Xenon. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουν οι οδηγοί καλύτερα τη νύχτα αλλά να τυφλώνουν τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων αφού αυτά τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου τους δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαχειρίζονται με επιτυχία το σημαντικά περισσότερο φως που παράγουν αυτές οι τεχνολογίες.

Με το φαινόμενο να απασχολεί ήδη τους ειδικούς και να αποδεικνύεται και μέσα από έρευνες που δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι οδηγοί ενοχλούνται από τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων, αυτά που ακολουθούν είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει ένας οδηγός για να προστατέψει τον εαυτό του αλλά και τους υπόλοιπους από την επικίνδυνη ενόχληση που μπορεί να προκαλέσουν τα φώτα ενός αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εφαρμόζετε όταν οδηγείτε τη νύχτα είναι να μην κοιτάξετε ποτέ απευθείας τους προβολείς του αυτοκινήτου που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας.

Για να διατηρήσετε την πορεία σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την κεντρική λωρίδα του δρόμου ως κατευθυντήρια γραμμή.

Το ίδιο ισχύει και για οχήματα που σας ακολουθούν και για να αποφύγετε την ενόχληση το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τον καθρέπτη του αυτοκινήτου σας χρησιμοποιώντας το ειδικό κουμπί που βρίσκεται στη μέση του γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αυτό που επίσης μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την ταχύτητα κίνησης. Με μικρότερη ταχύτητα εξασφαλίζετε ένα μεγαλύτερο χρονικό «παράθυρο» ώστε η όρασή σας να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα, σε περίπτωση που τυφλωθείτε προσωρινά και έτσι να αποφύγετε κάποιο ατύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φροντίστε να έχετε πάντα καθαρό τουλάχιστον το εμπρός παρμπρίζ του αυτοκινήτου τόσο εξωτερικά όσο και στην εσωτερική του επιφάνεια. Με το παρμπρίζ καθαρό μειώνεται η διάθλαση του φωτός και η πιθανότητα να σας στραβώσουν τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων.

Αν χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως τότε μπορείτε να τα αλλάξετε με άλλα που φέρουν στους φακούς ειδική επίστρωση, η οποία μειώνει το θάμπωμα των ματιών.

Τέλος και εσείς με τη σειρά σας πρέπει να φροντίσετε για τη σωστή λειτουργία και ρύθμιση των φώτων του αυτοκινήτου που χρησιμοποιείτε. Έτσι δεν θα τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς, ενώ θα μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα να σας κάνουν σινιάλο με την δική τους μεγάλη σκάλα και να σας τυφλώσουν.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ