Επηρεάζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τις πλημμύρες; (video)

charging electric vehicles

Οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και τα βουλωμένα φρεάτια, δημιουργούν ποτάμια στους δρόμους. Τι θα συμβεί εάν οδηγούμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε αυτές τις συνθήκες;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί στην δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε έναν πλημμυρισμένο δρόμο, διασχίζοντάς τον με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία. Όλα αυτά βέβαια με ένα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητο το οποίο έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ilektriko se plimira 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει βλέποντας τους πλημμυρισμένους δρόμους της χώρας, μετά από κάθε νεροποντή είναι αν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης σε αυτές τις συνθήκες.

Η απάντηση είναι θετική, καθώς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα να μην χρησιμοποιεί τον ατμοσφαιρικό αέρα ή αν προτιμάτε το οξυγόνο για τη λειτουργία του κινητήρα του.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν βυθιστεί ολόκληρο το διαμέρισμα του κινητήρα στο νερό, το ηλεκτρικό μοτέρ θα εξακολουθεί να λειτουργεί καθώς σε θεωρητικό επίπεδο είναι πλήρως απομονωμένο και προστατευμένο από τις εξωτερικές συνθήκες.

Το ίδιο ισχύει και για τους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τους οποίους αντλεί ενέργεια ένας ηλεκτροκινητήρας. Οι μπαταρίες συνήθως βρίσκονται τοποθετημένες στο κατώτερο σημείο του αμαξώματος και ως εκ τούτου είναι οι πρώτες που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με το νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι και οι πλέον ευάλωτες, καθώς οι προδιαγραφές ασφαλείας, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαθέτουν ένα ανεξάρτητο κύκλωμα ψύξης- τις καθιστά πλήρως στεγανές και ως εκ τούτου ανεπηρέαστες από το νερό που ενδεχομένως να τις απειλήσουν.

Σε πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, ένα ηλεκτρικό όχημα έχει μάλλον περισσότερες ελπίδες σε σχέση με ένα συμβατικό τετράτροχο να επιβιώσει μετά από ένα άτσαλο πέρασμα από έναν πλημμυρισμένο δρόμο κι αυτό γιατί τόσο οι μπαταρίες όσο και ο ηλεκτροκινητήρας/ηλεκτροκινητήρες προστατεύονται από τον υψηλότερο βαθμό στεγάνωσης.

Ilektriko se plimira 3

Ακόμα και στην περίπτωση που προκληθεί κάποια βλάβη από την εισροή υδάτων σε ένα ηλεκτρικό όχημα, υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας οι οποίες θα φροντίσουν για τη διακοπή της παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού των επιβατών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παραδείγματα ηλεκτρικών οχημάτων -κυρίως Tesla- που έχουν κληθεί να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά απαιτητικές καταστάσεις είναι αρκετές, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι τα αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης αποδεικνύονται ανθεκτικότερα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ειδικότερα στο όλο και συχνότερο φαινόμενο στη χώρα μας των πλημμυρισμένων δρόμων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ