Ποιο τσουχτερό πρόστιμο κρύβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο -Το λάθος που κάνουν όλοι

χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτοκίνητο

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς η λάθος φόρτωσή του μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες.

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κινείται πλέον η χώρα, με τις πόλεις να έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, τις πλατείες να έχουν φωτιστεί και τις εορταστικές εκδηλώσεις να σκορπούν χαμόγελα σε μικρούς μεγάλους.

Θέση στα σαλόνια των σπιτιών μας έχουν αρχίσει να παίρνουν και χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα οποία μας βάζουν για τα… καλά σε εορταστικό κλίμα.

Όσοι, ωστόσο, ετοιμάζονται να αγοράσουν ένα νέο δέντρο, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Όχι, για το αν αυτό… ικανοποιεί τα γούστα τους, αλλά για το πώς θα το μεταφέρουν με ασφάλεια με το αυτοκίνητό τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτοκίνητο

Αυτό διότι η λάθος φόρτωση του δέντρου στο ΙΧ μας μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος ή να «τραβήξει» την προσοχή της Τροχαίας, η οποία θα μας κόψει κλήση.

Φυσικό έλατο

Όσοι στραφούν σε ένα φυσικό έλατο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιλογή του μεγέθους του, μιας και το τελευταίο θα πρέπει να είναι συμβατό με τις μεταφορικές ικανότητες του ΙΧ τους.

Με δεδομένο ότι δεν αναδιπλώνεται και δεν γίνεται… κομμάτια, είτε θα μπει μέσα στο πόρτμπαγκάζ, είτε θα τοποθετηθεί στην οροφή (σε ράγες κ.ο.κ.).

Χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτοκίνητο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το δέντρο πρέπει να τοποθετηθεί με ασφάλεια και να προσδεθεί καταλλήλως ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο πρόσωπα.

Επίσης, το δέντρο, όπως κάθε άλλο φορτίο, απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του μήκους του αμαξώματος. Για παράδειγμα, αν το μήκος του αυτοκινήτου μας είναι 4,5 μέτρα, το δέντρο δεν μπορεί να προεξέχει πάνω από 1,35 εκατ.

Αν το φορτίο προεξέχει πάνω από 1 μέτρο πέραν του μπρος ή πίσω τμήματος του οχήματος, πρέπει οπωδήποτε να επισημαίνεται με ειδική πινακίδα.

Επιπροσθέτως, το φορτίο δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού, ενώ απαγορεύεται να καλύπτει -μεταξύ άλλων- τα φώτα, τις πινακίδες κυκλοφορίας και το διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής του οχήματος.

Ψεύτικο δέντρο

Όσον αφορά, τώρα, τα ψεύτικα δέντρα, η μεταφορά τους με το αυτοκίνητο είναι σημαντικά ευκολότερη, καθώς αναδιπλώνονται και «σπάνε» σε κομμάτια, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται μέσα σε κούτες.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτοκίνητο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ούτε, ωστόσο, η προμήθεια με ένα ψεύτικο δέντρο δεν πρέπει να αποτελεί αιτία εφησυχασμού για τον οδηγό, καθώς οι κούτες πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο εντός του ΙΧ ούτως ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο οι επιβάτες σε περίπτωση π.χ. ενός φρεναρίσματος.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαίο να μην τοποθετούνται πάνω στην εταζέρα, καθώς με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού.

Το πρόστιμο

Όπως ορίζεται στο άρθρο 32 «Φόρτωση Οχημάτων» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αυτός που κυκλοφορεί όχημα επικίνδυνα φορτωμένο, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτοκίνητο

Ακολουθούν οι σημαντικότερες διατάξεις του άρθρου 32:

Το μικτό βάρος οχήματος δεν επιτρέπεται αν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του.

- Το φορτίο του οχήματος πρέπει να τακτοποιείται και να στοιβάζεται κατά τρόπον ώστε:
α) να μην εκτίθεται σε κίνδυνο πρόσωπα και να μην προκαλούνται ζημιές από διαρροή ή πτώση αυτού στην οδό,
β) να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτού, γ) να μην προκαλούνται θόρυβοι ή σκόνη ή άλλες ενοχλήσεις, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν,
δ) να μην καλύπτονται οι φανοί, συμπεριλαμβανομένων και των φανών στάθμευσης και πορείας, τα αντανακλαστικά στοιχεία, οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας και το διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής του οχήματος, ως και τα σήματα που δίνονται με το χέρι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τα εξαρτήματα, ως καλώδια, σχοινιά, αλυσίδες, καλύμματα κ.λπ., που χρησιμοποιούνται για εξασφάλιση ή προστασία του φορτίου, πρέπει να σφίγγονται και να στερεώνονται καλά. Ιδιαιτέρως τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την προστασία του φορτίου πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της προηγούμενης παραγράφου.

- Το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του μήκους του αμαξώματος. Ειδικά, στα μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες και τρίτροχα οχήματα, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει περισσότερο από 0,40 μ. από τις πλευρές τους, υπολογιζόμενου από το εξωτερικό άκρο του εμπρόσθιου πλευρικού φανού του οχήματος, ή του μπρος ή πίσω ακραίου σημείου αυτών. Προκειμένου για ειδική μεταφορά αντικειμένων που προεξέχουν από το πίσω τμήμα των αυτοκινήτων οχημάτων πέραν του 30% του μήκους του αμαξώματος, απαιτείται προηγούμενη άδεια της κατά τόπον αρμόδιας Τεχνικής υπηρεσίας

- Τα προεξέχοντα φορτία περισσότερο από 1 μέτρο πέραν του μπρος ή πίσω τμήματος του οχήματος, πρέπει να επισημαίνονται οπωσδήποτε,

- Τα φορτία τα οποία προεξέχουν κατά πλάτος περισσότερο από 0,40 μ. από το εξωτερικό άκρο του μπρος φανού ή του πίσω ερυθρού φανού του οχήματος, πρέπει να επισημαίνονται τη νύκτα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ