Τι πρέπει να προσέξω όταν οδηγώ πάνω από «σαμαράκια»;

Σαμαράκια

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν περνάμε πάνω από ένα «σαμαράκι» για να μην «τραυματίσουμε» την ανάρτησή μας  ή ακόμη και χάσουμε την πρόσφυση του αυτοκινήτου μας.

Τα «σαμαράκια» ή «Εγκάρσιες υπερυψωμένες λωρίδες οδοστρώματος για μείωση της ταχύτητας των οχημάτων» όπως ονομάζονται, τα συναντούμε συχνά σε δρόμους των πόλεων, σε μια προσπάθεια ώστε να μειωθεί η ταχύτητα των αυτοκινήτων από σημεία όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τον οδηγό.

Κατά το πέρασμα όμως από αυτά, η ανάρτηση του αυτοκινήτου καταπονείται ιδίως εάν ο οδηγός δεν προσέξει την ταχύτητα που περνά. Παρακάτω, σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να περνάτε από τα «σαμαράκια», έχοντας τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση του αυτοκινήτου σας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο στοιχείο είναι η ταχύτητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ταχύτητας περάσματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15-20 χλμ./ώρα. Όσο πιο γρήγορα πάτε από εκεί και πάνω, κινδυνεύετε να «τραυματίσετε την ανάρτησή σας», αλλά και σε περίπτωση γλιστερού οδοστρώματος, να χάσετε την πρόσφυση του αυτοκινήτου.

Σαμαράκι

Προσέξτε επίσης και τη γωνία του αυτοκινήτου. Καλό θα είναι όταν περάσετε το «σαμαράκι» να μην είναι το όχημα εντελώς ευθεία, αλλά να είναι ελαφρώς λοξά. Σύμφωνα με τους κανόνες της φυσικής, σε αυτή την περίπτωση η μάζα του αυτοκινήτου θα ανυψωθεί πρώτα από τον έναν τροχό και μετά από τον άλλο, μακραίνοντας ελαφρώς χρονικά τη διαδικασία που το αυτοκίνητο πατά πάνω στο σαμαράκι. Προσοχή, μην περάσετε τόσο λοξά, ώστε να εμποδίζετε τυχόν πλαϊνά σας αυτοκίνητα ή πατήσετε τη λωρίδα διαγράμμισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, προσέξτε όταν πατήσετε το «σαμαράκι» να επιταχύνετε σταδιακά το αυτοκίνητο και να μην πατήσετε το φρένο όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται πάνω του. Η καλύτερη διαδικασία περάσματος είναι να επιβραδύνετε πριν περάσετε, να αφήσετε το φρένο λίγο πριν πατήσετε το σαμαράκι και όταν φθάσετε στην κορυφή του να επιταχύνετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ