Τι πρέπει να κάνω αν βάλω κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο

Νοθευμένο καύσιμο

Το κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα και τα περιφερειακά του και γι' αυτό πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση στην περίπτωση που μας συμβεί.

Με την τιμή των καυσίμων να έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα όλοι οι οδηγοί «κυνηγούν» τα βενζινάδικα που έχουν τις χαμηλότερες τιμές αναφορικά με την βενζίνη, το πετρέλαιο και το υγραέριο που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους. Αυτές οι αναζητήσεις τους οδηγούν πολλές φορές σε «αχαρτογράφητες» περιοχές, μακριά από τους σταθμούς ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούν συνήθως, για τους οποίους γνωρίζουν καλά την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η παραπάνω αναζήτηση αυξάνει και το ρίσκο, η πλήρωση του ρεζερβουάρ να γίνει με κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο, κάτι που μπορεί να έχει ακόμη και καταστροφικές συνέπειες για τον κινητήρα μας. Ευτυχώς, στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο το μοτέρ μας «προειδοποιεί» σχετικά άμεσα και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι λίγα και συγκεκριμένα. Ας διαχωρίσουμε όμως αρχικά το κακής ποιότητας από το νοθευμένο καύσιμο, δύο πράγματα που έχουν παρόμοια αποτελέσματα αλλά είναι διαφορετικά.

Όταν αναφερόμαστε σε κακής ποιότητας καύσιμα εννοούμε τα καύσιμα που δεν έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την υγεία και την προστασία του κινητήρα αλλά και του περιβάλλοντος. Τα συγκεκριμένα καύσιμα συνήθως απελευθερώνουν περισσότερος ρύπους στην ατμόσφαιρα, προκαλούν ζημιές στον καταλύτη του αυτοκινήτου μας, ενώ αυξάνουν τις φθορές και στον ίδιο τον κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον όρο νοθευμένα καύσιμα αναφερόμαστε σε εκείνα που έχουν γίνει προσμίξεις είτε με άλλο τύπο καυσίμου, διάφορες χημικές ενώσεις ή ακόμη και νερό, με στόχο να αυξηθεί το κέρδος άνα λίτρο του επιτήδειου βενζινοπώλη ή του παρόχου του καυσίμου προς το βενζινάδικο.

Στην περίπτωση που γεμίσουμε το ρεζερβουάρ μας με κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο, η «αντίδραση» από τον κινητήρα μας θα σχετικά άμεση με την «απάντηση» να αντιστοιχεί σε αρρυθμία ήδη από το ρελαντί, αργό και ακανόνιστο ανέβασμα στροφών ή ακόμη και σβήσιμο, κάτι που μπορεί να συμβεί και εν κινήσει.

Τα παραπάνω φαινόμενα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σχετίζονται άμεσα με το πόσο κακή είναι η ποιότητα του καυσίμου ή πόσο νοθευμένο είναι το καύσιμο που βρίσκεται πλέον στο ρεζερβουάρ μας. Το αυτοκίνητο μας, που φέρει φυσικά το δικό τους σύστημα «προστασίας» μπορεί επίσης να μας προειδοποιήσει και με σχετική λυχνία που μπορεί να ανάψει στον πίνακα πληροφοριών -συνήθως το γενικό «Check Engine»-, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και από κάποιο μήνυμα στην ψηφιακή οθόνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας όσο πιο γρήγορα γίνεται -ακόμη και αν είναι σε θέση να κινηθεί- και να καλέσουμε την οδική βοήθεια.

Το επόμενο είναι το βήμα της «επισκευής» αφού το αυτοκίνητο θα πρέπει να μεταφερθεί σε συνεργείο ώστε να αδειάσει και να καθαριστεί το ρεζερβουάρ του, αλλά και το κύκλωμα που στέλνει το καύσιμο από το τελευταίο στο σύστημα ψεκασμού.

Προσοχή δεν πρέπει να ρισκάρετε να τελειώσετε το κακό καύσιμο που υπάρχει ήδη στο ρεζερβουάρ προσθέτοντας καύσιμο από άλλο βενζινάδικο που θα βρείτε στον δρόμο σας καθώς η λειτουργία του κινητήρα μπορεί να προκαλέσει δαπανηρές ζημιές τόσο στον ίδιο όσο και στα περιφερειακά του συστήματα, όπως είναι ο καταλύτης.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ