Τέλος ο Δακτύλιος στην Αθήνα -Από πότε θα κυκλοφορούμε ελεύθερα στους δρόμους της πρωτεύουσας

Daktylios Anoigma

Μόλις λίγες εβδομάδες έμειναν για το τέλος του Δακτυλίου για την περίοδο 2022-2023 που θα σημάνει την ελεύθερη κίνηση των οχημάτων.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το «καλοκαιρινό διάλειμμα» του Μικρού Δακτυλίου, το οποίο θα σηματοδοτήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνoυς στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2022, τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας λήγουν την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023.

Ώρες και μέρες Δακτυλίου

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του Δακτυλίου επιτάσσει την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

δακτύλιο, κέντρο αθήνας

Τα όρια του Δακτυλίου

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Ανδρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόστιμο

Όσοι παραβαίνουν τα περιοριστικά μέτρα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ποια αυτοκίνητα εξαιρούνται

Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle /NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.

Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP).

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ