Τέλη Κυκλοφορίας 2023: Πώς μπορείς να τα πληρώσεις χωρίς να αδειάσεις τις τσέπες σου

alazoun ola dromoi parking

Αντιμέτωποι με τον φορολογικό βραχνά των Τελών Κυκλοφορίας είναι οι ιδιοκτήτες ΙΧ, πολλοί από τους οποίους αναζητούν τρόπους προκειμένου να μετριάσουν την οικονομική επιβάρυνση.

Με την λυπητερή των Τελών Κυκλοφορίας έχουν έρθει αντιμέτωποι από τις 18 Νοεμβρίου 2022 οι ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, αν και είναι πιθανό να δοθεί μια μικρή παράταση.

Για να δείτε το ειδοποίητήριο σας επισκεφτείτε την πλατφόρμα MyCar (εδώ). Εναλλακτικά μπορείτε να εκτυπώσετε τα τέλη μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς TAXISnet. Απλώς θα καταχωρίσετε τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, και το έτος των τελών κυκλοφορίας, ήτοι το 2023 (δείτε εδώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 3 τρόποι πληρωμής

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με 3 τρόπους:

Α) Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Β) Μέσω web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στη διαθέσιμη από την τράπεζά σας εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

Γ) Τέλος, στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Αυτοκίνητα δρόμος

Αποπληρωμή των τελών σε 12 δόσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας μέσω των πιστωτικών καρτών, αποπληρώνοντάς τα σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μετριάσετε την οικονομική επιβάρυνση που θα επέφερε η καταβολή ολόκληρου του ποσού το οποίο αντιστοιχεί στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.

Τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις, χωρίς πιστωτική

Παράλληλα, με δεδομένο ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών οχημάτων, που για διάφορους λόγους, αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκοφορίας τους, υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που παρέχουν τη δυνατότητα λήψης άμεσης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των Τέλη Κυκλοφορίας.

Μια τέτοια υπηρεσία παρέχει η Hellas Direct μέσω της εφαρμογής wallet+ που δίνει τη δυνατότητα σε όλους -ασφαλισμένους ή μη στην Hellas Direct – να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας με άμεση χρηματοδότηση, σε 4 μηνιαίες δόσεις, χωρίς πιστωτική κάρτα.

Για ποσά από 20 έως 300 ευρώ η χρηματοδότηση είναι άτοκη, ενώ για μεγαλύτερα ποσά (από 301 έως 2.000 ευρώ), το επιτόκιο είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της αποπληρωμής – Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τέλη Κυκλοφορίας με τον μήνα

Ένας άλλος τρόπος προκειμένου να αποτρέψετε την οικονομική «αιμορραγία» είναι τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Ειδικότερα, έχετε τη δυνατότητα να θέσετε το όχημά σας σε ακινησία και να το κυκλοφορήσετε μόνο για κάποιους μήνες πληρώνοντας αναλογικά τα αντίστοιχα τέλη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώσετε τα ετήσια τέλη, με αποτέλεσμα να έχετε σημαντικό οικονομικό όφελος, και ειδικά στην περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης οχήματος μεγάλου κυβισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον ένα όχημα έχει τεθεί σε ακινησία, για να γίνει άρση αυτής για ορισμένους μήνες πρέπει να επιλέξετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας σε κίνηση, ψηφιακά.

Πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά μέσα στο έτος. Επομένως, αν θέλετε να κινήσετε το όχημά σας για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που έχετε επιλέξει στην αίτηση άρσης ακινησίας, τότε θα πρέπει να καταβάλλετε το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Παράδειγμα:

Αν ένας ιδιοκτήτης είναι κάτοχος οχήματος 2.500 κ.εκ. (πάνω από 10 χρόνια από την πρώτη ταξινόμηση του οχήματος), τα ετήσια τέλη που οφείλει είναι 920 ευρώ.

Εφόσον επιθυμεί να κυκλοφορήσει το όχημά του για διάστημα δύο μηνών, τότε θα καταβάλλει 153,3 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ