
Ο καθαρισμός του κινητήρα του αυτοκινήτου είναι μια διαδικασία η οποία στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα σπάνια είναι απαραίτητη, εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να το κάνεις σωστά, ώστε να αποφύγεις πιθανές βλάβες.
Η παρουσία σκόνης από μόνη της δεν είναι καλή αφορμή για να πλύνεις τον κινητήρα με νερό ή συμπιεσμένο αέρα. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά να κάνει καλό.
Κατ' αρχάς, πρέπει να βεβαιωθείς πως ο κατασκευαστής επιτρέπει το πλύσιμο του κινητήρα για το δικό σου μοντέλο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το απαγορεύει ρητά. Επίσης, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσεις τον κατάλληλο χώρο, όπως μία ευρύχωρη αυλή σπιτιού ή ιδιωτικό πάρκινγκ.
BUY NOW
Πρέπει να τονίσουμε μάλιστα ότι στα αυτοεξυπηρετούμενα πλυντήρια αυτοκινήτων απαγορεύεται το πλύσιμο του κινητήρα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «μόλυνσης» του υπόγειου δικτύου υδάτων με λάδια.
Στις περιπτώσεις που ο καθαρισμός του κινητήρα κρίνεται απαραίτητος, αρκεί ένας ελαφρύς καθαρισμός, όπως για παράδειγμα κάνοντας χρήση συμπιεσμένου αέρα ή ενός πανιού για την αφαίρεση της επιφανειακής σκόνης.

Αν ωστόσο έχει συσσωρευτεί περισσότερη βρομιά, όπως για παράδειγμα από διαρροές λαδιού, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις χαμηλή πίεση νερού, μαζί με βούρτσες και πανιά για να φτάσεις σε δύσκολες περιοχές, πάντα φυσικά με κρύο κινητήρα.
Ένα μακρύ, μαλακό βουρτσάκι μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις και στις πιο δύσκολες και βρόμικες περιοχές. Θυμήσου ότι πρέπει να προστατεύεις τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σου από αναθυμιάσεις, αλλά και το υπόλοιπο σώμα σου από πιθανά πιτσιλίσματα.
Η χρήση πιεστικού για τον κινητήρα μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν πάρεις τις σωστές προφυλάξεις. Θυμήσου ότι το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν συνδυάζονται, γι' αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύσεις -εκτός φυσικά από τον εαυτό σου- και όλα τα «επίφοβα» ηλεκτρονικά μέρη του κινητήρα.

Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι μία λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά, ενώ σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χαθεί και η εγγύηση.
Πριν αρχίσεις λοιπόν τον καθαρισμό, κάλυψε τα πιο ευαίσθητα ηλεκτρονικά μέρη με πλαστικές σακούλες και μονωτική ταινία, όπως για παράδειγμα ασφάλειες, δυναμό και αισθητήρες, ενώ προτείνεται και η αφαίρεση της μπαταρίας.
Ωστόσο είναι καλό να έχεις στο νου σου ότι είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε επαγγελματίες για να φέρουν εις πέρας με ασφάλεια την εν λόγω διαδικασία.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ