Πώς πρέπει να φρενάρω σωστά με το ABS του αυτοκινήτου μου; (+video)

Car braking

To ABS, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης και όλοι οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιούν σωστά.

Με ιστορία που ξεκινά ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (Anti-lock Braking System), ή ABS όπως το γνωρίζουμε όλοι, είναι το σημαντικότερο σύστημα ενεργητικής ασφάλειας. Ένα σύστημα που ξεκίνησε από τα τρένα, για να περάσει έπειτα στα αεροσκάφη, ενώ στα αυτοκίνητα και τα επαγγελματικά οχήματα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του τα τελευταία 50 χρόνια.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας το ABS εξελίχθηκε σημαντικά και από αυτό «ξεπήδησαν» και άλλα «πολύτιμα» ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, με πιο σημαντικό από αυτά το Electronic stability control (ESC). Και τα δυο τους έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα αναντικατάστατα και έχουν καταφέρει στην πράξη να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ABS

Ας γυρίζουμε όμως πίσω στο ABS, το οποίο, όπως λέει και το όνομα του, αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών ενός αυτοκινήτου, αφού το εντοπίσει, ενώ κρατά παράλληλα το φρενάρισμα του οχήματος στο μέγιστο δυνατό επιτρεπόμενο όριο, ανάλογα με τις συνθήκες του οδοστρώματος και την κατάσταση των ελαστικών.

Έτσι, το ABS δίνει τη δυνατότητα στο μέσο οδηγό να φρενάρει ουσιαστικά σχεδόν όπως ένας... οδηγός αγώνων, χωρίς καν να το σκεφτεί. Την ίδια στιγμή και με τους τροχούς να «ρολάρουν» το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να αποφύγει ένα εμπόδιο -αυτό που λογικά τον ώθησε να πατήσει ξαφνικά και με μεγάλη δύναμη το μεσαίο πεντάλ- μέσω του τιμονιού και του συστήματος διεύθυνσης.

Πώς χρησιμοποιώ σωστά το ABS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα αυτοκίνητο, το ABS ενεργοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε μια κατάσταση πανικού ή όταν η δύναμη που ζητά ο οδηγός από τα φρένα του αυτοκινήτου του, σε συνδυασμό με την πρόσφυση των ελαστικών, ξεπερνούν την πρόσφυση που «προσφέρει» το οδόστρωμα. Σε καταστάσεις δηλαδή που οι ικανότητες χειρισμού του συστήματος πέδησης, όχι μόνο από τον μέσο, αλλά και από έναν έμπειρο οδηγό -ακόμη και οδηγό αγώνων- , δεν είναι αρκετές.

Πώς χρησιμοποιώ το ABS

Ο πιο σωστός και αποδοτικός τρόπος για να αξιοποιήσει κανείς πλήρως τις δυνατότητες του συστήματος ABS του οχήματος του είναι να παραμείνει στο πεντάλ του φρένου, έτσι όπως ακριβώς ξεκίνησε το φρενάρισμα και να αφήσει το σύστημα να αναλάβει τα υπόλοιπα. Τουλάχιστον έως ότου η ταχύτητα μειωθεί σε ένα επίπεδο που μοιάζει επιθυμητό.

Αυτό που δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση από την πλευρά του οδηγού είναι να πάρει το πόδι του από το πεντάλ και να το πατήσει αμέσως μετά ξανά νομίζοντας ότι έτσι θα «βοηθήσει» με κάποιον τρόπο το ABS. Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος δεν χρειάζεται βοήθεια, είναι εκεί για να προσφέρει βοήθεια και το μόνο που θα καταφέρει ο οδηγός αφήνοντας και πατώντας ξανά το πεντάλ είναι να αυξήσει την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος αλλά και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίδια ακριβώς με τα αυτοκίνητα είναι η λογική στην αξιοποίηση του ABS και στα δίκυκλα, με το πόδι και το χέρι να παραμένουν στο πεντάλ και τη μανέτα αντίστοιχα έως ότου το δίκυκλο ακινητοποιηθεί, ή η ταχύτητα μειωθεί αρκετά ώστε ο αναβάτης να έχει και πάλι τον έλεγχο και τον... αυτοέλεγχο που απαιτείται για τις συνθήκες. Όπως πάντα χρησιμοποιούμε και τα δύο φρένα.

Είτε με τέσσερεις, είτε με δύο τροχούς καλό θα ήταν να έχετε στο μυαλό σας το πώς λειτουργεί το ABS του δικού σας οχήματος και να το δοκιμάσετε με χαμηλές ταχύτητες (έως 50-60 χλμ./ώρα), σε ένα μέρος όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ακόμη και σε χωματόδρομο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ