Ποιος έχει προτεραιότητα κατά την κίνηση σε πλατεία; Ποιο είναι το πρόστιμο;

Κυκλικός κόμβος

Η είσοδος σε μια πλατεία ή η κίνηση μέσα σε αυτή έχει συγκεκριμένους κανόνες που ορίζονται από διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πρέπει να τους τηρούμε όλοι για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ροή της κίνησης που υπάρχει σε αυτή.

O K.O.K. αναφέρει τις υποχρεώσεις, την προτεραιότητα και φυσικά το πρόστιμο που προβλέπεται για αυτούς που παραβαίνουν τις διατάξεις του Άρθρου 26 (Ισόπεδοι οδικοί κόμβοι και υποχρέωση παραχώρησης προτεραιότητας).

Πρόκειται για πέντε βασικούς και απλούς κανόνες, που ορίζουν ότι προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται από δεξιά, δηλαδή αυτός που μπαίνει στην πλατεία, εκτός φυσικά εάν υπάρχει STOP.

Αναλυτικά, ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Ο οδηγός που πλησιάζει σε ισόπεδο οδικό κόμβο υποχρεούται να καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκαλέσει επί του κόμβου κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας, ρυθμίζοντας την ταχύτητα του οχήματός του, ώστε να μπορεί να διακόψει την πορεία αυτού, για να διέλθουν τα οχήματα που έχουν προτεραιότητα.

2. Ο οδηγός απαγορεύεται να εισέρχεται στον κόμβο, έστω και αν οι τυχόν υπάρχοντες φωτεινοί σηματοδότες το επιτρέπουν, όταν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε να υποχρεωθεί ενδεχομένως να παραμείνει στη διασταύρωση.

3. Ο οδηγός που έχει εισέλθει στον κόμβο όπου η κυκλοφορία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες, μπορεί να εξέλθει αυτού και πριν δοθεί το σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει, αν δεν θα παρεμποδιστεί εκ τούτου η διέλευση των λοιπών οχημάτων που χρησιμοποιούν την οδό και κινούνται προς την ανοικτή κατεύθυνση.

Κόμβος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Στους κόμβους η προτεραιότητα ορίζεται με κατάλληλη σήμανση.

5. Στους κόμβους χωρίς τέτοια σήμανση η προτεραιότητα ανήκει σε αυτόν που έρχεται από τα δεξιά.

Η σήμανση με ρυθμιστικές πινακίδες αφορά το ανάποδο τρίγωνο υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας και το STOP για υποχρεωτική διακοπή πορείας.

Τέλος, σύμφωνα με το K.O.K., ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 26 τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ