Δεν ανάβεις τα φώτα στο τούνελ; Ποιο είναι το πρόστιμο;

Siragga 3

Η κίνηση μέσα σε σήραγγες διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες για λόγους ασφάλειας σε αυτό το κλειστό περιβάλλον οδήγησης.

Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν πλησιάζουμε κάποια σήραγγα, πέρα από το μειωμένο ανώτατο όριο ταχύτητας, είναι η ταμπέλα που μας υπενθυμίζει να ανάψουμε τα φώτα του αυτοκινήτου μας.

Siragga 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί οδηγοί ίσως παραβλέπουν την συγκεκριμένη σήμανση γιατί τα περισσότερα τούνελ στην Ελλάδα είναι μικρά σε μήκος. Όσοι μάλιστα οδηγούν σύγχρονα αυτοκίνητα, μπορεί να μπερδευτούν από την φωτεινότητα του πίνακα οργάνων (ψηφιακού ή μη) και να νομίζουν ότι έχουν αναμμένα τα φώτα τους ή ότι λειτούργησε άμεσα ο αισθητήρας φώτων.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε να κινούνται αυτοκίνητα στις σήραγγες με σβηστά τα φώτα ή μόνο με τα φώτα ημέρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όλων όσων τις χρησιμοποιούν εκείνη την στιγμή. Για αυτό τον λόγο και άσχετα από το τι αυτοκίνητο οδηγούμε, πρέπει να έχουμε το νου μας για την προβλεπόμενη χρήση των φώτων στα τούνελ. Είναι θέμα ασφάλειας.

Siragga 2

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ακόμα και αν η σήραγγα που πρόκειται να εισέλθουμε ή κινούμαστε ήδη είναι φωτισμένη, πρέπει να ανάψουμε τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα) ή τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα). Το τελευταίο ακούγεται και είναι υπερβολικό, αλλά το αναφέρουμε για να έχουμε πλήρη εικόνα της διάταξης. Τα φώτα διασταύρωσης θεωρούμε ότι αρκούν για την ασφάλεια και την νομιμότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, σε περίπτωση που μας εντοπίσουν οι Αρχές να κινούμαστε σε τούνελ χωρίς να έχουμε ενεργοποιημένα τα φώτα μας, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ