Η πινακίδα που απελευθερώνει τους οδηγούς -Τι πρέπει να κάνεις αν τη δεις στον δρόμο

Άγνωστη πινακίδα οδικής σήμανσης

Το οδικό δίκτυο της χώρας μας είναι γεμάτο πινακίδες οδικής σήμανσης, πολλές από τις οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές και δημιουργούν απορίες στους οδηγούς.

Εκατοντάδες είναι οι πινακίδες οδικής σήμανσης στους δρόμους της χώρας μας, αποτελώντας ένα από τα πιο νευραλγικής σημασίας μέσα για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της κυκλοφορίας.

Πολλές από τις πινακίδες οδικής σήμανσης είναι γνωστές στον μέσο Έλληνα οδηγό, μιας και τα σύμβολά τους είναι ιδιαίτερα σαφή. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες πινακίδες που είτε λόγω της ισχνής παρουσίας τους στο οδικό δίκτυο, είτε μη σαφούς συμβόλου προκαλούν σύγχυση στους χρήστες του οδικού δικτύου.

πινακίδα ρ-36 τέλος απαγορεύσεων
Πινακίδα Ρ-36
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις πινακίδες που προκαλούν ερωτήματα στους οδηγούς είναι η ρυθμιστική Ρ-36 που ορίζει το τέλος των τοπικών απαγορεύσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί με απαγορευτικές πινακίδες στα οχήματα. Η πινακίδα έχει μαύρο πλαίσιο, άσπρο υπόβαθρο και διακεκομμένες μαύρες γραμμές.

Αυτή μπορεί να είναι τοποθετημένη σε σημεία όπου ξεκινούν αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι αποτελούν συνέχεια οδού εντός αστικού ιστού όπου για παράδειγμα απαγορευόταν το προσπέρασμα με τη σχετική πινακίδα P-30, η είσοδος σε ορισμένου ύψους οχήματα με την πινακίδα P-22, αλλά και ένα χαμηλό όριο ταχύτητας.

Με την πινακίδα P-36, λοιπόν, οι προαναφερθείσες απαγορεύσεις -και όποια άλλη ενδεχομένως ήταν σε ισχύ- παύουν να ισχύουν.

Πρόκειται για ένα σήμα κυκλοφορίας που «απελευθερώνει» τους οδηγούς από περιορισμούς, αλλά φυσικά δεν συνεπάγεται οδηγική ασυδοσία μιας και συνήθως ακολουθείται από νέες πινακίδες, όπως μπορεί να είναι η ισχύ ενός νέου ανώτατου ορίου ταχύτητας.

πινακίδες οδικής σήμανσης
πινακίδα Ρ-37
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι την ίδια μορφή με την πινακίδα P-36 έχουν -μεταξύ άλλων- και οι P-37 και P-38, με τη διαφορά ότι αυτές φέρουν αριθμό και σύμβολα (δύο αυτοκίνητα) αντίστοιχα. Η πρώτη ορίζει τέλος ορίου ταχύτητας που είχε επιβληθεί με απαγορευτική πινακίδα και η δεύτερη τέλος απαγόρευσης προσπεράσματος.

πινακίδες οδικής σήμανσης
πινακίδα Ρ-38

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ