Πάτησες χιόνι -Τι πρέπει να κάνεις άμεσα για να προστατέψεις το αυτοκίνητό σου

alati stous dromous hioni

Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι το αλάτι που ρίχνουν οι αρχές στους δρόμους μπορεί να προκαλέσει διάβρωση σε κρίσιμα μέρη του οχήματός τους. Πώς μπορείς να προστατέψεις το αυτοκίνητό σου.

Μετά από το τέλος κάθε χιονόπτωσης, σαν και αυτή που έπληξε τις τελευταίες ώρες την Αττική, πολλοί οδηγοί θεωρούν πως μπορούν να εισέλθουν στα αυτοκίνητά τους και να συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους δίχως κάποια ειδική μέριμνα.

Πρόκειται για μια εσφαλμένη αντίληψη, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητο, η οποία δεν οφείλεται μόνο στον πάγο (δείτε εδώ) -αυτόν καθαυτόν- που έχει σχηματιστεί στην άσφαλτο, αλλά και στο αλάτι που ρίχνουν οι αρμόδιες αρχές στους δρόμους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αλάτι στους δρόμους χιόνι

Κάθε οδηγός καλό είναι να γνωρίζει ότι τα περισσότερα μέρη και εξαρτήματα των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων του αμαξώματος και της ανάρτησης, είναι κατασκευασμένα από ατσάλι. Το ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου με άνθρακα, και όταν ο σίδηρος έρχεται σε επαφή με νερό και οξυγόνο, δημιουργείται μια χημική αντίδραση που είναι γνωστή ως σκουριά (οξείδωση σιδήρου).

Το αλάτι επιταχύνει τη διαδικασία σχηματισμού σκουριάς σε γυμνά μέταλλα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο συνδυασμός των δύο είναι «θανατηφόρος» για το αυτοκίνητο.

Η οξείδωση εμφανίζεται πρώτα στους μεταλλικούς μεντεσέδες και τα εξαρτήματα της ανάρτησης στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Συνήθως, το χρώμα σε ένα αυτοκίνητο θα προστατεύσει το αμάξωμα περιμετρικά.

Ωστόσο, εάν το χρώμα είναι, για οποιοnδήποτε λόγο, ταλαιπωρημένο, είναι πιθανό να πυροδοτηθεί η διαδικασία σχηματισμού σκουριάς.

Τα σημεία του αυτοκινήτου που είναι πιθανότερο να «προσβληθούν» από σκουριά είναι αυτά στο κάτω μέρος του οχήματος, καθώς είναι ευάλωτα σε διάφορα πετραδάκια που πετάγονται κατά την οδήγηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αλάτι στους δρόμους χιόνι

Πώς αποφεύγω τον σχηματισμό σκουριάς

Το αλάτι αποτελεί έναν «ύπουλο εχθρό» του αυτοκινήτου, από τον οποίο, ωστόσο, μπορούμε να θωρακιστούμε, εφόσον ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές:

- Κερώνουμε το αυτοκίνητό μας πριν από τον χειμώνα. Η χρήση ειδικών προστατευτικών και κεριού το φθινόπωρο θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το απαραίτητο προστατευτικό φιλμ στο αμάξωμα του αυτοκίνητου.

- Πλένουμε συχνά το αυτοκίνητό μας. Το πλύσιμο δεν καθαρίζει μόνο βρωμιές, αλλά διώχνει και το αλάτι των δρόμων. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε καλά την περιοχή του πατώματος, τους θόλους και φυσικά τα μαρσπιέ.

- Δεν κινούμαστε πίσω από εκχιονιστικά. Η κίνηση πίσω από ένα εκχιονιστικό μηχάνημα σε έναν χιονισμένο δρόμο είναι ευλογία Θεού, αλλά να ξέρετε ότι δεν καθαρίζει απλά τον δρόμο, ρίχνει και αλάτι. Για αυτό, μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας δεν πρέπει να αμελήσουμε το σχολαστικό πλύσιμο του αυτοκίνητου μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ