Οδήγηση σε μεγάλη ηλικία -Τι πρέπει να προσέχω για να μη «φάω» πρόστιμο;

Old drivers 2

«Τσουχτερό» είναι το πρόστιμο για όσους εντοπιστούν να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, ενώ έχουν αγνοήσει να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης.

Οδήγηση σημαίνει ανεξαρτησία, εύκολη μετακίνηση στο χώρο εργασία μας, ελευθερία να ταξιδέψουμε αυτόνομα σε όποιο μέρος θέλουμε. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον χρόνο, άπαντες πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποχωριστούμε μια για πάντα τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο ηλιακό όριο που εφόσον το υπερβείς απαγορεύεται να κάτσεις πίσω από το τιμόνι.

Από την άλλη, οι Έλληνες νομοθέτες έχουν φροντίσει να θέσουν ηλικιακό όριο το οποίο επιβάλει στους ηλικιωμένους οδηγούς να υποβληθούν σε κάποιες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν κρίνονται ικανοί να οδηγούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, όσοι είναι κάτοχοι του χάρτινου ροζ διπλώματος πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό έχει ισχύ μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για να το ανανεώσουν πρέπει να λάβουν βεβαίωση παθολόγου και οφθαλμιάτρου, και φυσικά να να καταθέσουν το παράβολο για να το ανανεώσουν. Από κει και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια.

ηλικιωμενος οδηγός πρόστιμο δίπλωμα

Ακόμα πιο αυστηρό είναι το πλαίσιο για τους οδηγούς ηλικίας 80 ετών και άνω, μιας και η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών, πέρα από βεβαίωση από παθολόγο και οφθαλμίατρο χρειάζεται επιπλέον γνωμάτευση από ψυχιάτρο και ΩΡΛ.

Σύμφωνα με το άρθρο 95 του Κ.Ο.Κ., αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί, ενώ η άδεια έχει λήξει, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η απουσία ηλικιακού ορίου σχετικά με την οδήγηση, δεν πρέπει να αποτελεί αιτία εφησυχασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδιαμφισβήτητα - όπως προαναφέραμε - είναι σχεδόν ακατόρθωτο για πολλούς οδηγούς να εγκαταλείψουν την ελευθερία που χαρίζει η άδεια οδήγησης. Όταν, όμως, διατρέχει κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών και των άλλων χρηστών του δρόμου, τότε πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους συνήθεια, ακόμα και αν έχουν ανανεώσει με επιτυχία το δίπλωμα οδήγησης.

ηλικιωμενος οδηγός πρόστιμο δίπλωμα

Μετά από μια ηλικία τα αντανακλαστικά του ανθρώπου δεν είναι τα ίδια, και οι σωματικές του λειτουργίες δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές ενός νέου οδηγού.

Άπαντες πρέπει να αποδεχτούμε ότι όσο μεγαλώνουμε, η οδηγική μας ικανότητα μειώνεται. Επομένως, πρέπει να οδηγούμε προσεκτικά, να τηρούμε με ευλάβεια τα όρια τις υποδείξεις των πινακίδων οδικής σήμανσης και να προσαρμόζουμε αναλόγως την ταχύτητα που αναπτύσσουμε.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να υποπέσουμε σε παραβάσεις που επισύρουν μεγάλα πρόστιμα, ή ακόμα χειρότερο να αποτελέσουμε αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ